Рафаель Гороян по слідах конфлікту навколо ТІС-Зерно: Український агросектор — велика і міцна сім'я. Квиток в цю сім'ю треба заслужити

Рафаель Гороян, голова Наглядової ради ГК «Прометей»
Рафаель Гороян, голова Наглядової ради ГК «Прометей»
Джерело фото: Latifundist.com

Власник та голова Наглядової ради ГК «Прометей» Рафаель Гороян поділився своїми думками, щодо конфлікту навколо терміналу ТІС-Зерно. Компанія теж зберігала зерно на терміналі. Коли захотіла забрати, термінал підвищив ціну за свої послуги та ще й вантажив в автомобілі довго, щоб «Прометей» якомога довше платила за зберігання. Чим закінчилася історія та які висновки повинен зробити агробізнес?

Читайте також: Трейдери хочуть перекласти на аграріїв всі ризики та збитки — Андрій Шишацький

Історія з ТІС-Зерно

Весною цього року ГК «Прометей» очікувала на терміналі ТІС-Зерно у порту «Південний» судно класу Рanamax на 54 тис. т. Хоча наші трейдери бачили, що «зерновий коридор» працює з перебоями і точиться багато розмов про припинення «зернової ініціативи», але ми сподівалися на краще і не забирали зерно з терміналу.

За три місяці простою судна у водах Босфору ціна на зерно впала більш, ніж на $50/т. Демередж за добу складав $17/т. Сума наших збитків сягнула позначки у $7 млн. Тож, коли офіційно було підтверджено, що «зерновий коридор» більше не працює, ми заявили терміналу, що хочемо забрати своє зерно.

Трейдери, ТІС і фермери. Битва за зерно продовжується
Читати також

По контракту з ТІС-Зерно, перевалка на корабель повинна була обійтися нам у $30/т. Яке було наше здивування, коли за завантаження зерна у автомобілі ТІС-Зерно додав нам до цієї суми ще $5 — тобто $35/т при собівартості $1-2/т. Наша компанія володіє 34-ма елеваторами по всій Україні, тож я знаю як ніхто, що у автомобілі значно дешевше вантажити зерно, ніж на судна. А щоб ми якомога довше платили за зберігання зерна, завантаження в автомобілі відбувалося повільно. Все зерно змогли вивезти тільки упродовж 2 місяців. Зерно отримали неякісне. Щоб продати його, довелося додатково доробляти на власних елеваторних потужностях.

Рафаель Гороян

Не росія, так шкідники, або Як захистити своє зерно
Читати також

 Урок повинні засвоїти всі

Це зерно ми купували у фермерів з умовою оплати після продажу. Незважаючи на збитки у $7 млн (а це тільки проміжні підрахунки і ми морально готуємося до цифри $10 млн), упродовж тижня-двох після збуту ми розрахувалися з усіма фермерами. Причому по тій ціні, по якій з ними контрактувалися ще навесні, коли коридор працював і ціни на зерно були високими. Хоча влітку ціна на зерно впала майже вдвічі і в результаті ми мали шалені збитки, у нас навіть думок не виникало, щоб не розрахуватися з фермером.

На елеваторах ГК «Прометей» у мирні часи фермери зберігали до 700 тис. т зерна протягом року. Це сотні мільйонів доларів. Тобто кредит довіри до «Прометей» настільки високий. З тобою розрахуються по тій ціні, по якій ти контрактувався. Бо наша компанія вірить в міць України і в те, що в майбутньому це буде процвітаюча країна.

Чи вірять в майбутнє України ТІС і «Агропросперіс»? Хто такий ТІС-Зерно? Це компанія, власником якого є підсанкційний громадянин росії. Хто такий «Агропросперіс»? Це транснаціональна компанія, основні бенефіціари якої знаходяться далеко від України. Якщо нас з українськими фермерами єднають емоції і переживання за долю країни, то ці дві компанії — тільки гроші. Їх головна мета — нажитися і тікати. Це не ті компанії, які будують свій бізнес в Україні надовго.

На зерновому ринку України масове свавілля з боку покупців, а особливо європейських — Рафаель Гороян
Читати також

Але ж потрібно розуміти, що немає фермера — немає трейдера та й взагалі портової інфраструктури. Тому, я вважаю, що держава повинна жорстко реагувати на таких аферистів, а аграрії оголосити їм бойкот.

Кожен трейдер та аграрій особисто для себе повинен створити чорний список тих, з ким він не буде працювати за жодних обставин. Бо поки виходить так, що працювати з ТІС-Зерно — це не поважати себе та свою країну.

Війна показала істинне обличчя всіх компаній з агробізнесу, які мають працювати в Україні, а які повинні піти геть. Український агросектор — це велика і міцна сім'я. Квиток в цю сім'ю треба заслужити. 

На жаль, історія з ТІС-Зерно і «Агропросперісом» забудеться. Але всі, хто будуть у майбутньому з ними працювати — це нові жертви.

Рафаель Гороян, голова Наглядової ради ГК «Прометей»

Виконано за допомогоюDisqus