Фермер тримає соняшник, експортери побігли в ДАР, а олія шукає «велику воду»

Олійний переполох. Фермер тримає соняшник, а олія шукає «велику воду»
Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу

«Людоньки добрі, що ж це коїться!» — стали кричати експортери, як тільки побачили нову постанову кабінету міністрів (я в їх числі). І це ще не все, «форма» про яку ми мовчимо, померла (живі перекази, а віри їм не ймеш). А ще й коридор на великий воді давав збій, але потім від цього відхрестилися. Окрім того, НБУ збираются зменшувати термін повернення валютної виручки.

Але краще по порядку, про ринкові ціни і найголовніше, що трапилось за той час поки я, як і ви, споглядала, як нам роблять покращення.

Вітаю, як і в попередньому своєму блозі почну з насіння соняшника, який зробив ще мікро плюс, а саме, приблизно 12000- 12500 з ПДВ на базисі СРТ Завод. І навіть ця ціна не надихає фермера для масової реалізації, зазвичай в високий сезон пропозицій набагато більше.

Нові правила експорту зерна — знову на ті ж граблі?
Читати також

Експортні ціни індикативно 410$ CIF Мерсін, 400$ DAP Варна, 330-335$ FOB на Дунаї.

Що цікаво, це те, що коли експортери побігли реєструватись в ДАР, то виявилось що «перший млинець нанівець», а саме, подати заявку і підкріпити до неї довідку з банку було неможливо. Сказали, що все виправлять. Слідкуємо... 

Щодо соняшниковоі олії — максимум, який я бачила за два тижні, був 760-770$ на умовах FOB Ізмаїл, а наразі ціна покупців 750$ FOB мала вода. На Одесі СРТ доходить до 705-710, а ось на Ізмаїлі та Рені дають 725$ за Carriage Paid To. Польща платить 710-715$ DAP Ізов вагонами. І наскільки мені відомо, там на кордоні зараз колапс, незчисленна кількість вагонів чекає на свій зоряний час, щоб потрапити у ЄС.

Нові правила… Поки що перевірки експортерів. Кого допустять до експорту?
Читати також

Індія намагається надихнути продавців ціною в 900$ на СIF, Туреччина 855$ CIF Мерсін. КНР знизила попит на соняшникову олію, завдяки великим запасам, і ціна просіла, але китайські аналітики кажуть, що є фактори які можуть змінити ситуацію. Окрім геополітичних ризиків, це і переоцінка врожаю в Південній Америці і USDA, і не малий попит біодизельних заводів, тож наразі Піднебесна платить 870-880$ CFR головні порти. 

З гарних новин, є те, що більше немає обмежень на тоннаж по заходу суден в порти Великої Одеси. Тобто, якщо ви хочете проекспортувати 3-5 тисяч тонн олії, шроту, тощо, то ось вам «зелене світло». Погано те, що не всі судновласники на це наважуються. Враховуючи що зараз відбувається витравлення усього «кешу», то і бажаючих на ці вояжі поки не багато.

І на закуску, коротко і по справі. Похрумтимо шротом.

Знову гарна новина — відновили поромну переправу на ділянці Орлівка-Ісакча. Як це вплине на ринок, поки не відомо, бо і без цього знайшли рішення, як відправляти контейнери.

В Україні платять 200$ СРТ Ізмаїл, 220-230$ FOB Дунай. Польща на сьогодення 225-230$ на умовах DAP Ізов. КНР з низьким попитом 330- 335$ CIF main CHINA ports в контейнерах, контрактують грудень. Дуже довго ціна стоїть на одному рівні, статичність це добре, але не тоді коли переробка рахуєтся насилу. 

Це всі новини і індикативні ціни які я назбирала для Вас. Що було — бачили, що буде — побачимо.

Бажаю Вам гарних вихідних аграрні друзі та колеги, бо вони для того і існують, щоб набиратися сил і робити «вітер» у будні.

Все буде Україна!  Все буде Агро!

Альона Царьова, старший менеджер олійноекстракційного заводу 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus