Введення обов'язкової верифікації для всіх компаній, які раніше експортували, має бути ефективним — думка

Держава повинна була вжити заходів, щоб подолати той хаос, який виник на експортному ринку за час повномасштабного вторгнення. Щодо шляхів, які держава вибирає, вони можуть не бути ідеальними, але ринок вже довго очікував змін.

Про це у коментарі Latifundist.com заявив президент «Української зернової асоціації» (УЗА) Микола Горбачьов.

«Обраний шлях має спростити справи для компаній, які працюють з білим зерном. Я сподіваюся, що введення обов'язкової верифікації для всіх компаній, які раніше експортували, виявиться ефективним. Я також вважаю, що це рішення не повинно створити великих проблем, і якщо виникнуть труднощі, Міністерство економіки та Міністерство аграрної політики обіцяють надавати підтримку для їх вирішення», — зазначив Горбачьов.

Він зауважив, що обов'язкова верифікація може полегшити життя на білому ринку, однак її реалізація викликає питання. Недавно було розширено перелік товарів, які заборонені в п'ятьох сусідніх країнах, і це додало певних незручностей в систему верифікації чи ліцензування.

Читайте також: Юрист назвав недоліки постанови Кабміну про експериментальний проект з верифікації експортерів 

«Зрозуміло, що Міністерство повинно знайти кращий спосіб для вирішення цієї проблеми, ніж введення ліцензування на всі види аграрної продукції. Важливою рушійною силою залишається дуже великий обсяг роботи для Міністерства економіки, і в данний момент прогнозувати терміни експорту було б набагато складніше. Тому, на мою думку, з двох незручностей, які можуть виникнути, верифікація виглядає більш привабливою», — додав президент УЗА.

За його словами, зараз, коли більш потужні міжнародні компанії починають торгувати і встановлюють міжнародні кредитні лінії, обсяг міжнародної фінансової підтримки для зернового ринку в Україні зростає. Це допомагає фермерам продавати свою продукцію. Однак бюджет України великою мірою витрачається на потреби армії. Тому регулювання експорту «стало необхідним для фінансування всіх цих витрат, і таке регулювання може бути менш популярним серед кешових експортерів».

Нагадаємо, 31 жовтня Кабмін оприлюднив постанову № 1132, яка має на меті підготовку до введення нових правил експорту зерна. Постанова наразі регулює виключно формування переліку верифікованих суб’єктів агропромислового комплексу. Тобто фактично передбачає, які компанії в подальшому будуть підпадати під нові правила експорту та відшкодування ПДВ.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus