Як змінились зарплати агрономів за рік? А бонуси всім виплатили?

Як змінились зарплати агрономів за рік? А бонуси всім виплатили?
Як змінились зарплати агрономів за рік? А бонуси всім виплатили?
Джерело фото: Latifundist.com

Тривалі виклики та складні умови для українського агро несуть зміни на рівні кадрової політики, адже компаніям потрібно втримати ефективні команди, підлаштувати існуюючі робочі процеси під нові реалії і залучати співробітників у процеси нові. Дмитро Лєбєдєв, керівник напрямку Agrohub HR360 Benchmarking, ділиться інсайтами з нового дослідження агрономічної, земельної та інженерної служб, проведеного серед 6 агрохолдингів загальною площею близько 1,5 млн га.

Зростання доходу, повернення бонусів

Наше дослідження охопило посади всіх рівнів в агрономічній, інженерній та земельній службах та визначило детальні дані по їхнім доходам в залежності від навантаження (рівень земельного банку, кількість техніки чи договорів оренди землі тощо). 

Майже всі учасники опитування збільшили оклади своїм працівникам від 15 до 30%, що відповідає офіційному рівню інфляції у 2022 — 26,6%. Нижче — приклади усереднених цифр.

Станом на липень 2023 медіана заробітної плати головного агронома складає близько 90 тис. грн на місяць, провідного — 50 тис грн і рядового агронома — близько 30 тис. грн, в той час як у жовтні 2022 ці цифри складали 61,5 тис. грн, 35,7 тис. грн та 22,4 тис. грн відповідно. 

Таке суттєве зростання обумовлено тенденціями, про які я говорив вище, щодо укрупнення земельних масивів та, відповідно, збільшення кількості га, за які відповідає агроном, а також розширення його функціоналу.

Загалом фіксований дохід в тій чи іншій мірі виріс за всіма посадами агрономічної, інженерної та земельної служб.

Також компанії повернулись до політики бонусування, від якої у 2022 відмовлялись у зв’язку з невизначеністю та великою волатильністю витрат. Станом на кінець липня деякі учасники опитування вже навіть виплатили 100% бонусів, але більшість чекає для цього фіналізації продажів. Саме на період виплати бонусів вплинула війна, бізнес більше спирається на вже отримані ресурси, ніж на планові. Розмір бонусу, який рахується тою чи іншою кількістю окладів, виріс відповідно до зростання заробітньої плати.

Агрономічна служба: make it stronger

Тренд на укрупнення земельних масивів, що стартував у 2021-2022 роках, продовжується й у 2023. І це призводить до збільшення навантаження агрономічної служби, зокрема вона бере на себе більше функцій з організації виробництва. 

Тобто агроринок прийшов до того, що для ефективнішого ведення бізнесу потрібно більше кадрів, що поєднують управлінські якості та глибокі знання польових процесів. Такий підхід буде провокувати зростання сильних спеціалістів та відповідно підсилить бізнес.

Інший гарний сигнал для ринку — це досить високий відсоток молодих людей в агрономічній службі. Таким чином будується певний кадровий резерв, який буде зростати та рухатись у вищу категорію менеджменту. Зокрема 60% головних агрономів та 65% провідних — це співробітники віком від 25 до 45 років. І 27% рядових агрономів це спеціалісти молодше 25 років, а у 2022 їхня кількість була на рівні 22%.

Жінок в агрономічній службі поки не побільшало: як і в минулому році, загалом серед провідних та рядових агрономів їх лише 3%. Поки що ринок не готовий до більш суттєвих гендерних змін.

Аналітика та точне землеробство стають нормою

На ринку посилюється тренд на агрономічну аналітику та точне землеробство. Якщо до повномасштабної війни в ці напрями вкладали інвестиції тільки лідери ринку, то на сьогодні необхідність таких інструментів розуміє більш широке коло гравців. 

Вочевидь, криза провокує активніший пошук інструментів для підвищення ефективності. Компанії відкривають власні Research&Development центри: якщо минулого року вони були у кожного третього нашого учасника, то зараз їхня кількість збільшилась в два рази. Створюють департаменти точного землеробства або розширюють вже існуюючі. І, відповідно, наймають нових працівників, зокрема інженерів точного землеробства. 

Безумовно, цей тренд впливає і на агрономічну службу: класичної технологічної карти вже не достатньо, є потреба у більш глибокій аналітиці всіх процесів у полі та їхнього контролю. Як приклад, в рамках дослідження ми зафіксували появу такої нової посади як агроном з моніторингу. 

Отже, загалом ми побачили низку гарних сигналів на кадровому ринку, що свідчать про певну стабілізацію бізнесу, його фокус на підвищенні ефективності та формуванні сильних команд тощо. А це значно підвищує шанси того, що результати найближчих сезонів будуть гарними навіть попри численні виклики.

Дмитро Лєбєдєв, керівник Agrohub HR360 Benchmarking

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus