Системи паралельного водіння Trimble: які помилки найчастіше роблять механізатори і як їх уникнути?

Системи точного землеробства Trimble: економія коштів та найчастіші помилки механізаторів

Джерело фото: Latifundist.com

Автопілоти, моніторинг полів за допомогою дронів, карти врожайності, диференційоване внесення добрив та посекційне відключення на обприскувачах. Всі ці технології до повномасштабного вторгнення активно практикувалися українськими аграріями. Що змінилося після?

Як каже регіональний менеджер з продажу ТОВ «Трімбл Україна» Тарас Пилипака, аграрії не відмовляються від технологій точного землеробства, але на ринок значний вплив мають зовнішні фактори — тимчасова окупація земель, ріст цін на ТМЦ, зменшення прибутковості, втрачені експортні можливості тощо. Тож не дивно, що він вже розвивається не так динамічно, як раніше.

Ми розпитали у компанії Trimble, а як вона в таких умовах працює в Україні, які рішення пропонує аграріям, як вони допомагають збільшити прибуток аграріїв та які найпоширеніші проблеми у механізаторів при роботі з її обладнанням.

З якою технікою інтегрується обладнання Trimble?

Trimble — це американська компанія, заснована у 1978 році. Вона одна з перших впровадила системи навігації для точного землеробства, є першовідкривачем нових технологій ( першою відкрила технологію RTK у далекому 1992 році), та є лідером в сфері точних сільськогосподарських рішень.

Agritechnica 2023: перший український стенд, трактор року від Claas та нові контракти
Читати також

На ринку України з’явилася на початку 2000-х. Сьогодні має мережу офіційних дилерів, яка покриває всю територію України, а також два офіційні сервісні центри, де клієнтам надається гарантійне та післягарантійне обслуговування.

За словами менеджера по продукту «АБА «Астра» Андрія Тарасюка, все навігаційне обладнання та автопілоти Trimble, сьогодні агрегуються практично з будь-якою сільськогосподарською технікою, незалежно від бренду, комплектації та року виробництва.

Андрій Тарасюк

менеджер по продукту

«АБА «Астра»

«Один з наших клієнтів зараз планує встановити таке обладнання на трактор МТЗ 97-го року випуску. Уявіть, техніці більше 25 років, але навіть з нею інтегруються рішення Trimble. Тож це універсальна система, яку можна підлаштувати під будь-які забаганки сучасного фермера».

Зі свого боку підтверджуємо, що вже не раз бачили, як аграрії на стареньких МТЗ обробляють поля за допомогою систем паралельного водіння Trimble. На що Тарас Пилипака зауважив, що сучасний фермер розуміє — без навігаційного обладнання йому важче працювати. Адже воно в рази полегшує виконання робіт в полі, особливо при важких погодних умовах, або в нічний час. Дозволяє скоротити витрати добрив, ЗЗР, усуває подвійне внесення дорогоцінних матеріалів тощо.

Більше про те, як працювати з навігаційним обладнанням Trimble, можна буде дізнатися на семінарі 17 січня, який компанія планує провести разом «АБА «Астра» у Вінниці.

Trimble регулярно проводить навчання

Семінар дозволить поновити знання, дізнатись про нові методики роботи і обробки результатів, які проблеми під час роботи з системами точного землеробства Trimble можна вирішити самостійно, а в яких — краще  звертатися в сервісну службу. Ну і, звісно, поспілкуватися з тими аграріями, які вже давно користуються навігацією цього бренду (а такі люди просто джерело знань і лайфхаків).

Цікаво і те, що для учасників навчання передбачається подальша преміум-підтримка сервісу Trimble, що включає безкоштовні онлайн-консультації під час виконання робіт та допомогу у вирішенні питань, які виникатимуть. Деталі формату підтримки можна уточнити у представників «АБА «Астра». А зареєструватися на семінар можна тут.

Дисплеї Trimble

Окремо на семінарі розкажуть про роботу з дисплеями лінійки GFX.

У 2022 році компанія представила українському ринку два новеньких дисплея GFX-1260 і GFX-1060. Всього в цій лінійці зараз три моделі (в тому числі знайома багатьом GFX-350). По суті, це агропланшети, які допомагають швидко і легко обмінюватися інформацією в межах господарства. За словами Тараса Пилипаки, дисплеї відрізняються лише функціональним наповненням.

Тарас Пилипака

менеджер з продажу

ТОВ «Трімбл Україна»

«Ми підбираємо клієнтам дисплеї з тим функціоналом, який їм потрібен. Щоб вони не переплачували кошти за той функціонал, яким ніколи не будуть користуватися. Наприклад, в господарство потрібний маленький дисплей, який дає можливість підключити будь-яке ISOBUS сумісне причіпне знаряддя? Будь ласка, обирайте GFX-350. Потрібен великий дисплей з можливістю керування до 6 каналів внесення та контроль до 255 секцій? Тоді вам підійде GFX-1260».

У свою чергу Андрій Тарасюк додає, що дисплеї мають гнучку архітектуру, тому немає необхідності купувати відразу весь функціонал. Що мається на увазі? Наприклад, цього року аграрій може придбати невеликий дисплей із простим приймачем та використовувати його як курсовказівник.

Через рік, побачивши переваги такої системи, йому захочеться розблокувати ISO. Тоді він докупить до дисплея кабельну продукцію і отримає систему, яка дозволяє управляти агрегатом.

А за півтора-два роки, коли він розшириться, захоче поставити автопілот. І ось так, не витрачаючи відразу велику суму коштів, поетапно буде впроваджувати у своєму господарстві точне землеробство.

У 2022 році компанія представила українському ринку два новеньких дисплея GFX-1260 і GFX-1060

Дисплей поставили, а як розібратися з його функціоналом?

Закупити дисплеї для паралельного водіння — це половина справи. А чи легко механізатору розібратися у програмному забезпеченні?

Андрій Тарасюк пояснює, що дисплеї працюють на базі Android та мають інтуїтивно зрозуміле програмне забезпечення Precision IQ.

Він також додає, що сервісні інженери «АБА «Астра» обов’язково проводять для механізаторів навчання по роботі з дисплеями Trimble. Показують, як додавати нові агрегати, як виконувати задачі, керувати підписками сигналів корекції тощо.


Андрій Тарасюк

менеджер по продукту

«АБА «Астра»

«Також ми рекомендуємо своїм клієнтам встановлювати додаток TeamViewer QuickSupport, який допомагає керувати пристроєм віддалено. Коли на дисплеї висвічується помилка і механізатор не може її самостійно усунути, то він у цьому додатку дає доступ нашому сервісному інженеру. Той віддалено зі свого робочого комп’ютера бачить помилку і пояснює механізатору, що саме треба зробити».

У цій ситуації виграють обидві сторони: дилер розвантажує своїх сервісних інженерів, а аграрій не платить додаткові кошти за їх виїзд у своє господарство.

Андрій Тарасюк також звертає увагу на те, дисплеї оснащені функцією AutoSync, яка дозволяє автоматично синхронізувати всі навігаційні лінії, назви полів, межі, матеріали, агрегати, трактори та інформацію про оператора на всіх підключених пристроях. І ця інформація нікуди не видаляється. Тож коли починається сезон польових робіт, механізатору достатньо включити монітор, обрати агрегат і в нього автоматично підтягнеться задача, яку він повинен виконати.

Андрій Тарасюк

Як каже Андрій, деякі клієнти, які не користувалися системою, вважають, що їм кожного року доведеться викликати у господарство спеціальну людину, яка буде налаштовувати всі задачі. Насправді це робиться тільки один раз.


Андрій Тарасюк

менеджер по продукту

«АБА «Астра»

«Наприклад, аграрій придбав нову сівалку HORSCH, яка сумісна з ISOBUS. Після продажу наші сервісні інженери приїжджають у господарство і додають її до навігаційної системи. У наступному сезоні механізатору достатньо зайти в меню «Агрегати» і вибрати цю сівалку».

Як через війну розширилися функції Trimble

Про те, як системи точного землеробства допомагають економити на пальному, насінні, добривах і ЗЗР внаслідок зменшення площ перекритів, а автопілоти збільшити добову продуктивність механізаторів — сказано багато. Ось вам свіжий приклад від Trimble.

Один з клієнтів на Вінниччині користувався сигналом RangePoint RTX, який дає похибку до 10 см. А потім вирішив попрацювати сезон з іншим сигналом  — CenterPoint RTX, —  який дає точність 2,5 см. В результаті у нього збільшилася кількість рядків на полі. Тобто площа поля та сама, агрегат теж, а от рядків стало більше за рахунок точності позиціонування.

Довго, дорого та ризиковано: Як в Україні на другий рік великої війни відбувається розмінування агроземель
Читати також

Виходить, що після зміни сигналу корекції підвищилася ефективність використання земельного банку, і відповідно прибутковість та врожайність цього аграрія.

А ще Тарас Пилипака нам розповів, що клієнти почали практикувати використання систем Trimble для розмінування полів. Хоча вже були підриви техніки, але ніхто не постраждав завдяки автопілоту та відсутності механізатора в кабіні.

Тарас Пилипака

менеджер з продажу

ТОВ «Трімбл Україна»

«Війна внесла свої корективи в повсякденне життя, в тому числі і в агросектор. Аграріям доводиться видозмінювати та шукати нові можливості використання наявного обладнання Trimble. І тут ми можемо говорити про нашу модульність, уніфікованість та унікальність, адже наша система може легко компонуватися з іншими системами, які доповнюють наявну систему автоводіння та дають можливість зробити дистанційно керований комплекс, який використовують для розмінування».

Найпоширеніші проблеми при роботі з Trimble

Найчастіше у механізаторів виникають проблеми з тим функціоналом, яким вони користуються дуже рідко. Це, наприклад, введення підписок на супутникові сигнали корекції. Весною механізатор заходить у поле, включає систему, а вона не запускається, або ж запускається але не працює. Причина доволі проста — закінчилася річна підписка і система сигналізує, що її потрібно активувати. Та навіть після того, як механізатору надають цю підписку, він не знає де її ввести.

Тут потрібно розуміти, що бувають два типи ліцензій: постійна, яка купується один раз на прилад і є постійно активною, та сигнали корекції, які надаються щорічно за умовами підписки. До речі, на період повномасштабного вторгнення Trimble почав надавати сигнали корекції абсолютно безкоштовно.

Дисплеї Trimble працюють на базі Android

Також у механізаторів інколи можуть виникнути труднощі, коли виникає потреба налаштування більш розширеного функціоналу.

Тарас Пилипака

менеджер з продажу

ТОВ «Трімбл Україна»

«Те середовище, у якому механізатор працює кожен день — зайти в меню, вибрати агрегат, створити навігаційну лінію АВ та увімкнути автопілот або систему паралельного водіння — дається йому з легкістю. А коли потрібно працювати по картам припису із змінною нормою або ж налаштувати систему для роботи із кількома продуктами одночасно, в таких випадках потрібно додатково в системі зробити певні налаштування, що може викликати певні труднощі у оператора».

До речі, такі ситуації і підштовхнули «АБА «Астра» і Trimble провести семінар-навчання для механізаторів, аграріїв, та взагалі всіх тих, хто тільки планує працювати з навігаційним обладнанням. Старт вже 17 січня у Вінниці. За більш детальною інформацією звертайтеся до «АБА «Астра».

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus