Прогноз: чи зможе Чорноморський регіон скласти конкуренцію Австралії в експорті ячменю

Експорт австралійського ячменю зростає за рахунок великої китайської програми, а також значного зростання попиту в Туреччині та реальної відсутності конкуренції з боку Чорноморського регіону та Європи.

Таку думку висловив керівник Flexi Grain Сем Роуч у матеріалі на Graincentral.com.

Згідно з останніми даними Австралійського статистичного бюро (ABS), у вересні Австралія експортувала:

  • 32,7 тис. т — пивоварного ячменю;
  • 514,8 тис. т — кормового ячменю;
  • 252,7 тис. т — сорго.

Керуючий Flexi Grain Сем Роуч сказав, що ячмінь здивував цього місяця, оскільки обсяг його експорту в кінці програми виявився вищим, ніж очікувалося раніше. Також він зазначив, що не бачить реальної конкуренції з боку Чорноморського регіону та Європи.

Однак, аналітики Barva Invest відзначають, незважаючи на те, що з грудня і до появи нового врожаю у Північної півкулі на ринку головною країною-експортером буде Австралія, і ціни в багатьох напрямках сильно залежатимуть від неї. Однак, все ж є імпортери, які через дорогу логістику та географічну близькість до України залишатимуться активними покупцями.

«На відміну від пшениці та кукурудзи, ситуація з ячменем в Україні більш позитивна. Цього року Україна отримала рекордний урожай (10 млн т, а не 8-9, як завжди), а це означає, що наш експортний потенціал — 6 млн т проти традиційних 3,5-5 млн т. Для інших зернових зайвий 1 млн т не такий істотний, але, звичайно, для українського ячменю це додаткових 15-20%, на які необхідно знайти покупців», — зазначили аналітики.

Крім того, вони зазначили, що старт вийшов відмінним, і вже в серпні Україна експортувала 1,8 млн т ячменю, тоді як попередній рекорд на аналогічний місяць досягав 1,2 млн т. Вересень пройшов у хорошому темпі, проте в жовтні вже намітився спад.

«Важливою проблемою є те, що для України ключовими покупцями, як правило, є Китай та Саудівська Аравія. Восени темпи відвантаження ці напрями різко впали, і тепер подальший попит під питанням. Частково цю ситуацію нівелює Туреччина, яка за результатами першої частини сезону зрушила Саудівську Аравію з другого місця та імпортувала за 4 місяці поточного сезону з України 700 тис. т, що вдвічі більше ніж сумарно за будь-який попередній сезон. Тому відвантаження 1,4 млн т не є недосяжною метою», — зазначили фахівці.

Нагадаємо, що з початку 2021/22 МР станом на 1 листопада експорт зернових з України досяг 19,4 млн т. При цьому експорт експорту ячменю збільшився на 33% порівняно з торішнім МР.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus