Ціни на українську пшеницю знижуються через тиск з боку чергової хвилі COVID-19 — аналітики

Станом на 30 листопада 2021 р. вартість пропозицій української пшениці з протеїном 11,5% FOB Бердянськ із постачанням у грудні знизилися на $5 за т проти п'ятниці 26 листопада — до $320 за т, тоді як на протеїн 12,5% — знизилися на $4 за т до $321 за т.

Про це заявили аналітики Atria Brokers, передає канал Refinitiv Agriculture у Telegram.

«Ще в «Чорну» п'ятницю 26 листопада торги на світових біржах відчули тиск з боку поширення чергової хвилі COVID-19. У понеділок вранці 29 листопада експортери ще спробували давати пропозиції на колишніх високих рівнях, проте інтересів з боку імпортерів не було. Учасники тендеру GASC від 29 листопада до кінця виборювали перемогу, дисконтуючи свої пропозиції. У результаті GASC закупив 600 тис. т пшениці», — наголосили аналітики.

Зазначається, що вартість пропозицій української кукурудзи з постачанням у грудні знизилася на $2 за т проти минулої п'ятниці — до $278 за т FOB Миколаїв на тлі побоювань щодо перспектив попиту через COVID-19, а також збільшення кількості пропозицій.

Експерти розповіли, що на 25 листопада Мінагропрод прозвітував про те, що фермери зібрали 35 млн т кукурудзи з 4,78 млн га, що відповідає 87% від запланованих до збирання 5,5 млн га. Минулого тижня було прибрано 80%. Урожайність становила 7,33 т/га проти 7,2 т/га минулого тижня. На аналогічну дату минулого року було зібрано близько 92% кукурудзи. Крім того, Мінагропрод підвищив свій прогноз урожаю кукурудзи в країні у 2021/22 МР до ​​40 млн т на рік.

«Крім цього, ЄС-27 скасував мито на імпорт кукурудзи зі США, що, на думку учасників ринку, не має сильно вплинути на торгівлю за рахунок того, що Європа традиційно надає перевагу не-ГМО продукції», — підсумували аналітики.

Нагадаємо, що державне агентство із закупівлі продовольства Єгипту GASC закупило 600 тис. т пшениці в рамках міжнародного тендеру на постачання 9-20 січня. За даними GASC, закуплено 240 тис. т румунської пшениці, 240 тис. т російської пшениці та 120 тис. т української пшениці.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus