В наступні роки врожай пшениці в Австралії буде зменшуватися — аналітики

Всупереч прогнозам уряду Австралії щодо нового рекордного врожаю пшениці, обсяги вирощування культури зменшуватимуться з року в рік.

Про це повідомляють аналітики Gro Intelligence.

«Державне агентство ABARES нещодавно підвищило прогноз виробництва пшениці у 2021/22 МР до 34,4 млн т, що на 3% більше, ніж роком раніше. Але модель прогнозу врожайності пшениці в Австралії, розроблена Gro, вказує на різке скорочення виробництва у порівнянні з минулим роком, що значно нижче за урядові оцінки», говориться в повідомленні.

Виробництво пшениці в Австралії, що займає четверте місце з експорту, має вирішальне значення для світової торгівлі пшеницею. Після неврожаю цього року в Північній Америці та найнижчого рівня постачання за 14 років пшениці до США, світові імпортери пшениці розраховували на добрий урожай з Австралії.

«Пшениця в основному використовується для помелу та випічки. В умовах нестачі запасів пекарні можуть зіткнутися з вищими виробничими витратами, що може призвести до підвищених цін для споживачів на такі продукти, як хліб, торти, випічка та навіть універсальне борошно», акцентують аналітики.

Відмічається, що ф'ючерсні ціни на пшеницю CBOT торгуються на рівні восьмирічних максимумів. Однак сильні опади в Австралії, посушливі умови на Півдні США викликають занепокоєння, щодо глобальної доступності високопротеїнової пшениці.

«У США індекс Gro показує помірну посуху, від якої страждають посіви озимої пшениці в Техасі та Оклахомі. За прогнозами, наступні два тижні будуть переважно посушливі умови. У національному масштабі оцінки врожаю озимої пшениці знаходяться на найнижчому рівні за десятиліття і становлять лише 44% «добро-відмінно». До прикладу, тільки 20% урожаю в Техасі потрапляє до категорії «добре-відмінно», що є майже 20-річним мінімумом», акцентують спеціалісти.

За оцінкою аналітиків, прогноз врожайності твердої червоної озимої пшениці Gro в США за останні два тижні суттєво знизився, особливо в Техасі. Хоча сезон ще тільки починається, модель зараз прогнозує, що врожай озимої пшениці в США буде значно нижчим за торішній.

«За зиму в північній півкулі побоювання щодо пропозиції навряд чи сильно зміняться, оскільки нових даних мало. Але індекс посухи Gro й аналітика вологості ґрунту матимуть важливе значення, оскільки озима пшениця виходить зі стану спокою навесні», підкреслюється в матеріалі.

Нагадаємо, що середнє значення Індексу цін на зернові The Food and Agriculture Organization (FAO) у листопаді склало 141,5 пункту, що на 4,3 пункту (3,1%) вище за жовтневий показник і на 26,6 пункту (23,2%) вище показника минулого року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus