Використання мікродобрив та стимуляторів росту є лише допоміжним способом, а не основним — думка

В озимих культурах в аграріїв Центрального регіону цього сезону спостерігається дещо кволий розвиток спричинений дефіцитом вологи в осінній період. На ранніх посівах картина набагато краща — озима пшениця розкущилась і в зиму входить в відмінному стані.

Таку думку висловив менеджер з розвитку агротехнологій Центрального регіону LNZ Group Леонід Чорний в коментарі для Latifundist.com.

Він акцентував, що для кращої перезимівлі, а також задовільного стану після перезимівлі, зменшення ризиків розвитку кореневих гнилей та снігової плісняви, ранні посіви озимої пшениці у господарствах клієнтів LNZ Group оброблені препаратом Меценат у нормі 0,5 л/га. Експерт зазначив,  що обробку посівів озимої пшениці в осінній період від наземних шкідників таких як попелиці, листогризучі совки та злакові мухи в даному випадку застосували інсектициди: Альфа Супер  в нормі 0,15 л/га, Твікс  у нормі 1 л/га.

«На сьогоднішній день, в посівах озимої пшениці було проведено позакореневе підживлення мікродобривами на початку фази кущення DEFENDA Макро в нормі 2 л/га для усунення дефіциту фосфору і калію у тканинах рослин. Практика показує, що позакореневе підживлення озимої пшениці дає найбільший ефект у міжфазні періоди, в які рослини інтенсивно ростуть і розвиваються. Тобто під час яких елементи живлення засвоюються у великих кількостях, а коренева система не завжди встигає й здатна поглинати їх у повному обсязі відповідно до потреби», — прокоментував Леонід Чорний.

За його словами, вчасне проведення позакореневих підживлень макро- і мікроелементами та застосування їх в оптимальних дозах і співвідношеннях створюють сприятливі умови для росту і розвитку рослин у подальші фази їхнього онтогенезу.

Він також наголосив, що використання мікродобрив та стимуляторів росту є лише допоміжним способом застосування добрив, а не основним.

«Ними можна лише скоригувати нестачу елементів живлення, а не повністю її ліквідувати. Натомість збалансоване живлення рослин в осінній період забезпечить надійну перезимівлю озимих культур та отримання високого урожаю», — підкреслив Леонід Чорний.

Нагадаємо, що протягом більшої частини першої декади грудня переважала тепла, як для цього часу року, з опадів у вигляді туманів, дощу, мокрого снігу, погода. Погодні умови протягом першої декади грудня склалися сприятливо для зростання та розвитку озимих культур. У південних областях вони продовжують вегетацію та покращують свій стан, на решті території перебувають у стані неглибокого зимового спокою.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus