Українська селекція більше адаптована до «погодних сюрпризів» — Рисін

Артур Рисін, президент компанії «Науково-виробнича агрокорпорація Степова»
Артур Рисін, президент компанії «Науково-виробнича агрокорпорація Степова»
Джерело фото: Latifundist.com

Селекція вітчизняного виробництва адаптована під українські реалії. Завдяки тому, що гібриди були виведені і вирощені тут, вони пристосовані до українських «погодних сюрпризів», тоді як імпортна селекція вирощена в ідеальних умовах. Все, що вирощене в комфорті, потім погано може спрацювати у кризовій ситуації.

Таку думку висловив президент агрокорпорації «Степова» Артур Рисін та топменеджмент компанії в матеріалі «Насіннєвий бізнес з нуля, склади 100 тис. кв. м, дистрибуція та сервіс: Візитка агрокорпорації Степова».

Цьогоріч спостерігався попит на гібриди кукурудзи агрокорпорації «Степова». Насіння себе зарекомендувало як у посушливий період, так і в роки з відносно великою вологістю, зазначає Артур Рисін.

«Наша селекція адаптована під українські реалії. Маю на увазі саме кліматичний чинник. Завдяки тому, що гібриди були виведені і вирощені тут, пристосовані до українських «погодних сюрпризів», — розповідає президент агрокорпорації «Степова».

Його слова підтверджує лабораторія молекулярної генетики та селекції кукурудзи «Науково-дослідного інституту Аграрного Бізнесу». Оскільки дослідні ділянки інституту розташовані на півночі степової зони, де періоди вологи чергуються з періодами засухи, тому вдається вивести такі гібриди кукурудзи, які стійкі до нестачі вологи і високої температури.

Зазначається, що під селекцію у «Степовій» відведено 1 тис. га земель. Зокрема, під кукурудзу — 32 дослідні ділянки по 2-10 соток. Ще на 22 га розташовується контрольний селекційний розплідник.

В інституті розповідають, що кожного року вони випробовують 3,5 тис. гібридів на врожайність і вологовіддачу. Також вони паралельно створюють ще 3 тис. нових гібридів. Після того як виводять гібрид, його випробують 3 роки. Якщо він гарно себе показує, його відправляють на екологічні випробування в різні кліматичні зони України.

Для зберігання продукції власної селекції та зберігання зернових інших підприємств, агрокорпорація має  власні складські приміщення класу А. Під складські приміщення  виділено 100 тис. кв. м, повідомляють в компанії. 

«У нас орендують приміщення Syngenta, Agrii, «Суффле Агро Україна» та багато інших компаній. Приймаємо на зберігання продукцію і від дрібних компаній. У нас є опція відповідального зберігання, тобто ми забираємо товар на зберігання і відпускаємо його», — розповідає директор з рослинництва Людмила Попова.

Зазначається, що перші 15 гібридів було придбано ще у 2003 році, тоді почали вирощувати посівний матеріал, відновлюючи застаріле обладнання та техніку. У 2010 році «Степова» відкрила свій «Науково-дослідний інститут аграрного бізнесу». 

«Сьогодні у структурі працюють лабораторія молекулярної генетики та селекції кукурудзи, а також лабораторія насінництва. Також агрокорпорація є базовим підприємством «Одеського інституту селекції та генетики ім. акад. Т.Д. Лисенка» та «Миронівського інституту пшениці ім. В. М. Ремесла НААН». Ці установи надають нові сорти, які «Степова» випробовує і доводить з високих репродукцій до «супереліта» та «еліта», — розповідають в агрокорпорації.

Нині до портфеля продуктів входять: 2 сорти озимого та 1 сорт ярого ячменю, більш як 12 сортів пшениці та 8 гібридів кукурудзи.

Нагадаємо, аналітики розповіли про стан озимих культур на початку грудня. Відмічається, що погодні умови протягом першої декади грудня склалися сприятливо для зростання та розвитку озимих культур.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus