Для стимулювання тваринницької галузі в Україні необхідно зробити мінімум три кроки — думка

Щоб активно стимулювати тваринництво, яке за своєю суттю є  вже доданою вартістю (тварини споживають зерно, комбікорми і на виході дають білок), варто зробити мінімум три кроки.

Таку думку висловив член депутатської групи «Партія «За майбутнє», секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, в матеріалі на AgroPolit.com.

За його словами перший — запровадити нульове мито при ввезенні та вивезенні великої та малої рогатої худоби (ВРХ та МРХ) за виключенням телят вагою до 300 кг (на них 10% вивізного мита).

«Відповідний законопроєкт наразі підготував КМУ — він перебуває на розгляді відомств, і дуже сподіваємося, що на початку 2022 р. його подадуть до парламенту. Потрібно якнайшвидше прибрати це злочинне, на мою думку, імпортне мито, щоб дати поштовх тваринництву», — прокоментував він.

Другий — спецрежим доданої вартості в АПК. Нардеп нагадує, що його суть: зниження ставки ПДВ до 7% з теперішніх 20% на всіх етапах виробництва — від сільгосптоваровиробника до прилавку.

Він наголосив, що на кожному етапі виготовлення аграрної продукції має діяти ставка ПДВ 7%. Тваринникам і переробникам їхньої продукції це дозволить акумулювати додаткові фінансові ресурси і направити їх на розвиток тваринництва (м’ясного чи молочного). Споживач — отримає зниження кінцевих цін. Держава — збільшені доходи, нарощення обсягів виробництва агропродукції з доданою вартістю та імпортозаміщення за багатьма позиціями виготовлення харчів.

Третій — ухвалити закон про торгівлю. 

«Його завдання — навести лад із вартістю входу для національного чи місцевого товаровиробника у мережу супермаркетів та магазинів. Адже ми всі бачимо, що ритейл активно зловживає на так званих вхідних цінах, на платі за розміщення на полиці — і це можна продовжувати», — підсумував Іван Чайківський.

Нагадаємо, що Мінагропрод у 2022 р. планує розширити насамперед державну підтримку агротоваровиробників у сфері тваринництва, де вже 30 років відбувається падіння показників. У 2022 році в рамках тих фондів коштів, які є в обсязі 4,5 млрд грн, за результатами першого та другого кварталів передбачається розширення державної підтримки в першу чергу за напрямком «тваринництво».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus