Мінімальне податкове зобов’язання відтепер нараховується усім власникам сільськогосподарських ділянок

Мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) з 1 січня 2022 року буде нараховуватися усім власникам сільськогосподарських ділянок. МПЗ стосується як сільськогосподарської землі, на якій нічого не вирощується, так і фермерів чи аграріїв, які обробляють власну чи орендовану землю. 

Таку думку висловила головний редактор AgroPolit.com Наталія Білоусова в матеріалі «Рік доданої вартості у АПК — що уряду та парламенту слід зробити у 2022 році».

«З кожного гектару землі треба сплатити певну суму обов’язкових податків, і вона не може бути меншою від цього встановленого державою МПЗ — орієнтовно 1,5-2 тис. грн (залежно від розміру НГО). Якщо ж сільськогосподарські землі знаходяться у межах населених пунктів, у дачних та садових кооперативах — за них не сплачується МПЗ», — відмічає Наталія Білоусова.

У мінімальне податкове зобов’язання входять наступні податки:

  • податок на землю
  • податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на цій ділянці
  • податок на доходи фізичних осіб
  • військовий збір із зарплати найманих працівників

Орієнтовно додаткові доходи в бюджет місцевих громад та загального бюджету в рік від мінімального податкового зобов’язання становитимуть 10-12  млрд грн.  

Зібрані гроші від МПЗ будуть розподілені наступним чином:

  • до місцевих бюджетів — 60 %;
  • державний бюджет — 25 %;
  • обласний — 15 %.

«Важливо, що виключення по сплаті мінімального податкового зобов’язання є тільки для сільського фермерського господарства — 50% пільга. Це для господарств розміром до 20 га», — наголосила головний редактор AgroPolit.com Наталія Білоусова.

За її словами, якщо земельна спадщина не успадкована і ділянка не має власника, то МПЗ не сплачує ніхто. Якщо ж власник є, то сплачує або орендар (у разі укладення офіційного договору), або власник паю (сам обробляє ділянку, або ж здає тіньовому фермеру).

«Щодо польових доріг, пасовищ і сінокосів, то вони теж підпадають під сплату МПЗ у залежності від розміру НГО (у них вона нижча). Так звані нічийні польові дороги (не входять до паю, а є між паями) не підпадають під оподаткування. За землі запасу та резерву МПЗ сплачується так: якщо вони в оренді, то оподатковуються (сплачує власник землі/користувач чи орендар)», — підсумувала Білоусова.

Нагадаємо, що ухвалення закону №6368 про множинне громадянство для іноземців, які є етнічними українцями, автоматично відкриває доступ для іноземного капіталу.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus