Світові ціни на зерно побили 10-річний рекорд — ООН

Минулоріч ціна на зернові досягла максимального рівня з 2012 року. 

Про це повідомляють експерти Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО). 

За її даними, у грудні ціни на зернові знизилися на 0,6% порівняно з листопадом. Цьому сприяло зниження експортних котирувань пшениці внаслідок збільшення пропозиції врожаю у Південній півкулі. Останній фактор дозволив компенсувати підвищення цін на кукурудзу.

Та загалом за підсумками року ціна на зернові досягла максимального рівня з 2012 року і на 27,2% перевищила показник 2020 року 

Зокрема, ціни на кукурудзу зросли на 44,1%, на пшеницю — на 31,3%. Але ціни на рис знизилися на 4%.

У грудні на тлі млявого міжнародного попиту дещо подешевшала олія, проте за 2021 рік її середня ціна збільшилася на 65,8% порівняно з 2020 роком.

Цукор подешевшав наприкінці року. Ціни на м'ясо у грудні практично не змінилися, водночас за підсумками 2021 року вони піднялись на 12,7%, ніж у роком раніше. 

Вартість вершкового масла та молока у грудні підвищилася внаслідок зниження обсягів їх виробництва у Західній Європі та Океанії. При цьому сир став трохи дешевшим. Але у цілому за підсумками 2021 року середнє значення індексу цін на молочну продукцію виявилося на 16,9% вище за минулорічний рівень.

За підсумками 2021 року середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО склало 125,7 пункти, що на 28,1% вище за показник минулого року.

«У звичайних умовах високі ціни ведуть до збільшення обсягів виробництва, однак зростання цін на ресурси, глобальна пандемія, що продовжується, і все більш непередбачувані погодні умови практично не залишають надій на стабілізацію ситуації на ринку в 2022 році», — заявив старший економіст ФАО Абдулреза Аббассян.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus