Активи найбільшого російського агрохолдингу Русагро арештували на $285 млн

Вадим Мошкович, основний власник «Русагро»
Вадим Мошкович, основний власник «Русагро»
Джерело фото: «Ведомости»

Арбітражний суд Саратовської області (Росія) наклав забезпечувальні заходи на кошти, а також на рухоме та нерухоме майно основного власника «Русагро» Вадима Мошковича, колишнього гендиректора компанії Максима Басова, а також на майно самого холдингу на суму 21,9 млрд руб. (близько $285 млн або 8,11 млрд грн).

Це випливає з ухвали суду, розміщеного в картотеці арбітражних справ.

Як повідомляє РБК, на «Русагро» та її акціонерів до суду подала компанія «Сінко Трейд». Раніше вона була великим кредитором «Волжського терміналу», який минулого року перейшов під контроль агрохолдингу.

Зазначається, що всього до реєстру вимог кредиторів «Русагро» були включені вимоги у розмірі 33,4 млрд руб. ($436 млн або 12,3 млрд грн). Проте з урахуванням вже реалізованого майна компанії, необхідна для погашення кредитів, сума знизилася до 21,9 млрд руб. (близько $285 млн або 8,11 млрд грн).

«Волжзький термінал» раніше був у складі олійно-жирового холдингу «Сонячні продукти». Компанії належать маслоекстракційний завод, річковий термінал та елеватор. Він виробляє понад 760 т олії на добу. Права вимоги «Россільгоспбанку» до «Сонячних продуктів» у сумі 34,7 млрд руб. ($453 млн або 12,8 млрд грн). рік тому придбав «Русагро». Сума угоди становила 11,5 млрд руб. ($150 млн або 4,2 млрд грн). Після цього розпочалося банкрутство активів холдингу», — йдеться у повідомленні.

Як стало відомо «Ведомостям» від виконавчого директора «Сінко» Сергія Садіванкіна, заборгованість «Русагро» становить понад 200 млн руб. ($2,6 млн або 74 млн грн) за договором постачання соняшника. За його словами, без арешту грошових коштів та майна повернути борг не виходить.

«Русагро» як заставний кредитор отримує до 80% від продажу майна, а решта йде на оплату поточних витрат процедури банкрутства. Поки що компанія отримала лише 11 млн руб. ($143 тис. або 4 млн грн). Забезпечувальні заходи повинні гарантувати покриття частини боргу, що залишилася, за рахунок осіб, які контролюють боржника», — каже Сергій Садіванкін.

«ТАСС» повідомляє, що група «Русагро» — один із провідних виробників цукру, свинини та олійно-жирової продукції в Росії, реалізує її більш ніж у 80 регіонах Росії та 35 країнах світу. Основним власником «Русагро» є родина Вадима Мошковича (понад 70%), менеджмент володіє більш ніж 7% акцій. Частка паперів у вільному обігу — близько 20,5%. Чистий прибуток «Русагро» за дев'ять місяців 2021 року складає близько 35,4 млрд руб. ($462 млн або 13,1 млрд грн).

Нагадаємо, капіталізація агрохолдингів демонструє, що у 6 аграрних компаніях знизилася вартість акцій. Лише двоє з переліку не змінили свої показники.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus