ЗВТ з Туреччиною може підірвати роботу українських виробників соняшникової олії — Укроліяпром

Угода України з Туреччиною про зону вільної торгівлі передбачає встановлення безмитної експортної квоти на 50 тис. т сировини для виробництва соняшникової олії. Це посилить конкуренцію на українському ринку насіння соняшнику, на експорт якого вже багато років запроваджено загороджувальні мита.

Про це повідомила «Асоціація Укроліяпром» в матеріалі на 112.ua.

Зазначається, що в учасників ринку є серйозні побоювання щодо дотримання українських економічних інтересів з низки чутливих позицій.

В асоціації «Укроліяпром» кажуть, що Туреччина має величезні переробні потужності власних маслоекстракційних заводів, а насіння вирощує в набагато меншому обсязі, ніж необхідно країні.

«Раніше насіння брали в Росії, але й вона відгородилася митом. Туреччина дуже зацікавлена в покупці сировини для виробництва соняшникової олії в України. Як грім серед ясного неба, ми сьогодні дізнаємося неофіційно, що нібито домовилися про квоту в розмірі 50 тис. т насіння соняшнику, яке турецькі підприємці можуть купити без сплати вивізного мита», — кажуть в асоціації.

Експерти також підкреслили, що 50 тис. т насіння соняшнику — це, по суті, два місяці роботи заводу «тисячника».

«Розуміючи це, Україна повинна боротися за кожне насіння, за кожен кілограм! Відкриття безмитного доступу турецьких переробників до українського насіння соняшнику — це по факту міна, яка закладається під фундамент нашої промисловості, яка тільки минулого року поставила на $8,6 млрд продукції на зовнішні ринки», — прокоменутвали в асоціації «Укроліяпром».

Також зазначається, що влада готувала фінальну версію ЗВТ з Туреччиною в режимі підвищеної секретності. До останнього проект угоди ніхто і в очі не бачив.

«Проект угоди про ЗВТ з Туреччиною ми не бачили. Це вперше, що нас ігнорували до такої міри. В Кабміні говорили, що радилися з бізнесом. Остаточного варіанту угоди ми досі не бачили, і з представниками галузі ніхто нічого не погоджував», — кажуть в асоціації.

В асоціації підкреслюють, що основною вимогою, яка відображала й відображає думку підприємств олійно-жирової галузі України, було не йти на жодні поступки щодо експортного мита на насіння соняшнику. На вивезення насіння соняшнику в Україні встановлено загороджувальне мито.

Нагадаємо, що середнє значення Індексу цін на олії The Food and Agriculture Organization (FAO) у січні склало 185,9 пункту, на 7,4 пункту (4,2%) перевищивши показник минулого місяця та досягнувши історичного максимуму.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus