Китай зняв обмеження на імпорт російського зерна, що може відібрати частину ринку в українських зернових — Agritel

Китай дозволив експорт пшениці та ячменю з усіх російських регіонів, відкривши свій ринок для експорту зерна з російських глибоководних портів. Російський експорт може відібрати частину ринку у європейського, північноамериканського та українського походження.

Про це повідомляють аналітики Agritel.

Зазначається, що раніше лише сім регіонів Росії могли експортувати зерно до Китаю, і до цього списку не входили провідні російські регіони-виробники зерна. Проте російський експорт у Китай навряд чи значно зросте цього маркетингового року, оскільки він обмежений тестовими поставками.

«Закінчення китайського Нового року цього тижня може призвести до подальших великих закупівель із Китаю. Росія розширює напрями експорту, оскільки Китай тепер дозволяє постачання з усіх російських регіонів», — прокоментували аналітики Agritel.

Крім того, зростання курсу євро по відношенню до долара знижує конкурентоспроможність зернових європейського походження, а відмова Алжиру від зерна французького походження говорить про великі перехідні запаси. Експорт до Китаю у цьому контексті залишається ключовим для балансу залишків.

Зазначається, що ціни на ріпак на європейському ринку знизилися в п'ятницю за канолою, незважаючи на стійкість цін на сиру нафту і сою. Ринок Далянь, що знову відкрився сьогодні вранці в Китаї, демонструє зміцнення.

«Ціни на всі сировинні товари Чикаго різко зросли в п'ятницю, фонди викуповували позиції напередодні виходу в середу звіту USDA. Геополітика залишається предметом занепокоєння для всіх трейдерів, оскільки продовжується нарощування російських військ на кордоні з Україною», — прокоментували аналітики.

Крім того, китайський імпорт залишається вирішальним чинником динаміки цін. Оцінки можуть розходитися та становлять від 20 до 28 млн т. З іншої сторони запаси етанолу в США залишаються високими, оскільки поточні погодні умови в США обмежують дорожні перевезення.

«Найбільші сюрпризи очікуються в соєвих бобах: ймовірно значне зниження оцінок виробництва в Південній Америці в результаті недавнього дефіциту води в поєднанні з китайським апетитом, що зберігається», — наголосили в Agritel.

Нагадаємо, що характерною рисою 2021 р. стало подальше посилення позицій Китаю, який 2020 р. вперше очолив ТОП-10 імпортерів українського збіжжя, закупивши близько 1/5 вартісних обсягів вітчизняного експорту зернових. За 4 роки, починаючи з 2018 р., ця країна збільшила закупівлі зерна з України майже у 5 разів — до $2,6 млрд. При цьому частка Китаю у вартісних обсягах вітчизняного експорту зернових збільшилася з 19,7% 2020 р. до 20,7% торік

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus