Хлопці воюють, а посівна — це наше зобов’язання: держпідтримка аграріїв в умовах війни

Сьогодні надання кредитів аграріям в регіонах із активними бойовими діями та компенсація неактуальні: часу і ресурсів на законодавчі зміни не вистачає, тому провідні виробники ЗЗР та насіння активно працюють над розробкою нових варіантів державної підтримки українських аграріїв. 

Про це заявив генеральний директор «Адама Україна» Дмитро Кашпор, під час Trend&Hedge Club.

«Ми хочемо, щоб аграрії мали гарантії від держави. Ми пропонуємо нашим інституціям використовувати ті механізми, під які не треба змінювати законодавства. Мова йде про аграрні розписки», — говорить Дмитро Кашпор.

На думку Дмитра Кашпора, співпрацюючи з аграріями напряму, постачальники сировини й матеріалів (в т.ч. ЗЗР) у колаборації зі своїми дистриб’юторами забезпечують кредитну оцінку аграріїв та оформлюють фінансові аграрні розписки під операції з товарного кредитування. Тим самим, підтримуючи саме тих аграріїв, які потребують цієї допомоги, на територіях, де йдуть активні бойові дії.

«При 80%-х гарантій держави, 20% дельти можуть взяти на себе мультинаціональні корпорації за рахунок власної маржі. У військовий час, відцифрувавши всю інформацію, ми можемо працювати з певним портфелем кредитування саме для цих областей, тобто розблокувати кредитування для агровиробників», — говорить Дмитро Кашпор. 

Інший підхід, яким поділився Дмитро Кашпор базується на визначеному ліміті, в межах якого мультинаціональні компанії можуть піти по програмі кредитування, у випадку, якщо державні гарантії йдуть виключно через банки.

«На мою думку, для банків це дуже гарна пропозиція, тому що замість того, щоб кредитувати ризикового «аграрія» у зоні бойових дій, вони мають справу з нами, з мультинаціоналами. Все, що ми маємо отримувати, це гарантія того, що ми не будемо сплачувати 80% тіла кредиту у разі потрапляння снаряду на виробництво агровиробника, якого було профінансовано, ця частина буде відшкодована банку за рахунок держави. Інші 20% тіла кредиту ми покриваємо власним коштом. Це те, над чим ми будемо наразі активно працювати й просовувати, як тільки ми можемо, щоб нас почули «верхи», — підсумовує Дмитро Кашпор.

Нагадаємо, що Адама Україна прогнозує скорочення ринку ЗЗР у гіршому випадку на 50-60%. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus