Ринок ЗЗР в Україні впаде на 30% у кращому випадку, у гіршому — скоротиться на 50-60% — Адама Україна

Із початком війни доступ до складів ЗЗР та насіння в окремих регіонах заблоковано. Чи вистачить посівмату українським аграріям у весняному сезоні 2022 — поділився генеральний Директор «Адама Україна» Дмитро Кашпор під час Trend&Hedge Club.

«Забезпеченість України насінням сьогодні становить більше 70%. Не так багато країн у світі, які можуть взяти вирощування соняшнику на себе. Ми знаємо, що Румунія, Іспанія, Болгарія збільшують свої площі під цю культуру, дивлячись на ситуацію в Україні, але все одно цей соняшник буде не доступний», — зазначає Дмитро Кашпор.

Компанії «АДАМА Україна» вдалося завчасно вивезти ЗЗР зі своїх складів на Сході України. Попри це, на окупованих територіях залишилася незначна частина ЗЗР. Сьогодні постачання продукції здійснюється на склади Західних регіонів: до Луцька, Тернополя та Львова.

«Я знаю, що так само працюють й інші постачальники. Товар у нас є, ми готові до посівної. Логістика дорога, але все можна вирішувати, треба відбудовувати всі ці ланцюги. Питання у кредитуваннях гарантії держави. Лише запускати все через банки та ще й концентруватися на компенсації відсоткових ставок зараз неактуально», — говорить Дмитро Кашпор.

Представник компанії також розповів і про забезпеченість ЗЗР. Більшість компаній із початком війни зупинили свої потужності.

«Ми працюємо над тим, щоб відновити виробництво. Фокусом цього року будуть фунгіциди. Я відчуваю, що буде шалений дефіцит саме на цю групу препаратів. Те, що ми маємо сьогодні це менше 50% від планової потреби», — зазначає Дмитро Кашпор.

Наразі, згідно з настроями та фінансовими можливостями виробників, у сезоні 2022 прослідковується спад ринку ЗЗР на 30%, у кращому, у гіршому — він (ринок) скоротиться на 50-60%. Доля цих 20-30%, за його словами, залежить від держпідтримки.

«Якщо ми можемо під держгарантії, під гроші, які насправді у державі вже є, сприяти посівній у тих регіонах, де люди вистоюють і працюють не дивлячись ні на що, значного спаду ринку можна уникнути. Якщо ні втрати на ринку ЗЗР сягатимуть 50-60% гарантовано, що призведе до негативних наслідків для економіки держави шляхом зменшення валового виробництва, погіршення якості с/г продукції, скорочення робочих місць тощо», — підсумовує Дмитро Кашпор. 

Нагадаємо, що доля посівної 2022 залежить від кредитування і державних гарантій — CEO Адама Україна.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus