Аграріям сильно бракує пального та запчастин до сільгосптехніки для посівної через війну

Наслідки обстрілу, поле в Сумській області
Наслідки обстрілу, поле в Сумській області
Джерело фото: Superagronom.com

Посівна-2022 посівна буде найскладнішою за всю історію. Війна, яка розгорнулася на території України створює чимало незручностей для українських аграріїв. Серед основних проблем — втрачені площі та проблеми з технікою.

Про це йдеться в матеріалі «Посівна-2022: актуальний стан та варіанти виходу з кризи» на Superagronom.com.

Повідомляється, що підрахувати точно, скільки площ наразі не зможуть засіяти українські аграрії, доволі складно. За деякими даними, близько третини всіх сільгоспземель недоступні сьогодні для роботи. Проте ця інформація ще перевіряється.

«У Сумській області більшість районів не зможуть провести посівну цього року, принаймні зробити це в оптимальні терміни. За словами місцевих аграріїв, навіть ті поля, до яких є доступ, часто заміновані, тому механізатори відмовляються там працювати. Провести розмінування поки що немає можливості. Такі ж проблеми є у Донецькій, Луганській, Запорізькій, Чернігівській, Київській, Харківській, Одеській та Миколаївській областях», — йдеться в матеріалі.

Зазначається, що на територіях, де проводити польові роботи відносно безпечно, аграрії скаржаться на нестачу пального або неможливість закупити його у потрібних обсягах через нестачу обігових коштів.

«Чи вистачить у господарств коштів, аби заплатити за це пальне — не зрозуміло. Щоб були кошти, нам потрібно реалізувати сільгосппродукцію з попереднього врожаю. Однак наразі логістика зруйнована, трейдери в цьому напрямі у нас поки не працюють», — каже заступник голови ФГ «Україна» з рослинництва (Вінницька обл.) Віктор Губрій.

За його словами, аграрії очікували весни, щоб продати зерно, якого в нас на складах ще багато та закупити все для посівної. Відтак до цього переліку додаються проблеми із запчастинами до агротехніки.

«Як виявилося, велика кількість запчастин в нас в Україні вироблялась у Мелітополі, Маріуполі, Харкові. Тому зараз стикаємось із дефіцитом, особливо для тракторів МТЗ, Т-150, КАМАЗів, МАЗів. Навіть часто немає запчастин для МАНів і ДАФів, а ті, що є, подорожчали практично у 2 рази», — каже Віктор Губрій.

Додається, що сільгоспвиробники сподіваються на підтримку держави, як кредитування сільгоспвиробників під 0%.

Нагадаємо, «Ощадбанк» розпочинає кредитування на проведення посівної кампанії у рамках урядової програми підтримки сільгоспвиробників.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus