В Україні за час війни видали аграрних розписок майже на 60 млн грн

Від 24 лютого по сьогодні було видано аграрних розписок на 59 млн грн. В свою чергу Реєстр аграрних розписок залишається функціональним інструментом, а усі операції з аграрними розписками можуть бути вчинені за умови доступу до необхідних реєстрів.

Про це повідомляє пресслужба Мінагропроду.

Зазначається, що міністерство відновлює роботу реєстрів у регіонах, де це можливо, зокрема минулого тижня було відновлено роботу ДРОРМу(Державний реєстр обтяжень рухомого майна) в низці регіонів України.

«Втім, уже зрозуміло, що цей інструмент в умовах війни наразі не використовується на повну, адже протягом 2020 року аграрних розписок було видано на 13 млрд грн, а у 2021 — на 15 млрд. Полегшити доступ до роботи з ними під час війни має законопроект № 2805-д, який рекомендований до голосування у першому читанні», — йдеться в повідомленні.

Додається, якщо документ підтримають парламентарі, користувачі зможуть самостійно здійснювати операції з аграрними розписками безпосередньо в Реєстрі аграрних розписок через онлайн-доступ за електронними цифровими підписами без обов’язкового нотаріального посвідчення.

Повідомляється, що прискорене ухвалення законопроекту спростить агровиробникам доступ до фінансування. Це дозволить підтримати галузь у складний воєнний час, а також сприятиме у її відновленні у післявоєнний.

«Нагадаємо, аграрні розписки — механізм фінансування сільськогосподарських виробників. Це документ, який фіксує зобов'язання сільгоспвиробника розрахуватися зі своїм кредитором грошима, матеріальними цінностями чи майбутнім урожаєм (після його збирання чи реалізації). За аграрною розпискою можна взяти в кредит техніку, добрива — все, що необхідно для с/г діяльності», — коментують у пресслужбі.

Нагадаємо, Україна недоотримала $1,5 млрд від експорту агропродукції через війну

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus