Україна недоотримала $1,5 млрд від експорту агропродукції через війну — Висоцький

Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України
Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України
Джерело фото: Latifundist.com

За місяць військової агресії Україна значно недоотримала на експорті продовольства через блокаду експортних шляхів.

Про це повідомляє пресслужба Мінагропроду.

За словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, раніше ми вивозили до 5 млн т сільгосппродукції у місяць через морпорти. У зв'язку з бойовими діями та блокаду експорту, це неможливо. Наразі спроможність поставок за кордон впала до 0,5 млн т зерна в місяць, через що Україна втратила уже $1,5 млрд.

«Хочу запевнити, що Україна зможе себе прогодувати повною мірою. Ми маємо запасів для українців не на один рік. Ми почали активну посівну кампанію. У нас немає дефіциту за жодною з продовольчих позицій. Держава розпочала викуп в аграріїв зерна та інших запасів за кошти державного бюджету. Продовольчої продукції в нас значно більше, ніж ми зможемо спожити — це все не має псуватися. Коли інші держави світу переживають кризу, а деякі голод, нам потрібна валютна виручка для підтримки своєї економіки», — зазначив Тарас Висоцький.

Він додав, що в України є три способи для експорту — це порти Дунаю, залізниця та автошляхи. На дунайські порти припадає приблизно 30% експорту, на залізничне сполучення — близько 70%. Нині щоденно залізницею відправляється до 30 тис. т вітчизняної зернової продукції.

«Тим не менше, наразі спільно з нашими партнерами ми робимо все, щоб процеси експортних перевозок продукції були інтенсифіковані. Як світовий лідер продовольства ми відповідаємо не тільки за себе. Через розв’язану росією війну десятки країн опиняться не на межі, а в епіцентрі голоду. Працюємо, щоб цього не допустити», — резюмував Тарас Висоцький.

Нагадаємо, міністерство інфраструктури працює над тим, аби переорієнтувати експорт агропродукції на залізницю.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus