Війна в Україні посилила значне здорожчання свинини в ЄС

Лише за першу половину березня в країнах ЄС відбулося помітне здороження свинини. Середньоєвропейські котирування додали майже 20%.

Про це повідомляє пресслужба асоціації «Свинарі України» (АСУ).

Зазначається, що у середині березня середня ціна на кілограм свинини сягнула майже $2. Основною причиною стрибка експерти ринку вважають зменшення внутрішньої пропозиції свинини.

«Так, планомірне скорочення маточного поголів’я протягом 2021-го (-4% за рік станом на грудень) синхронізувалося із пожвавленням торгівельної активності. Водночас для збалансування попиту та пропозиції Єврокомісія запустила програму державних дотацій за формування та зберігання запасів мороженої свинини», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що зростанню цін передували численні випробування другої половини 2021 р. Серед яких — обмеженість роботи м’ясопереробників через протиепідемічні заходи, підвищення виробничих витрат, поширення АЧС та скорочення експортної торгівлі з Китаєм. Ці причини призвели до поступового згортання виробництва у багатьох країнах.

«російська військова агресія додалася до переліку факторів ризику для галузі, зокрема через загрозу доступу до кормових інгредієнтів та необхідність шукати альтернативні ринки збуту», — коментують в аналітичному відділі АСУ.

За словами аналітиків, Єврокомісія вже розробляє можливі інструменти, які зможуть зменшити ризики щодо доступності кормових культур. Зокрема, розглядають можливість відтермінування вимог щодо зменшення використання пестицидів, що віддалить агросектор ЄС від досягнення цілей стійкого господарювання.

Нагадаємо, напередодні на засіданні Ради безпеки ООН, організація заявила про масштабну продовольчу кризу через війну в Україні.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus