За місяць війни експорт скоротився вдвічі, імпорт — більш ніж втричі — Мінекономіки

За місяць війни експорт українських товарів скоротився вдвічі, імпорт — більш ніж втричі. Так, в березні особливо постраждав вивіз металів та сільськогосподарської продукції.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.   

Зазначається, що обсяг експорту України в березні склав 5,97 млн т на суму $2,7 млрд. Тоді як у лютому держава експортувала 13,1 млн т товарів вартістю $5,3 млрд. Наразі головними статтями експорту є руди, кукурудза, феросплави та олія.

«‎Протягом березня Україна експортувала 1,1 млн т кукурудзи, 309 тис. т пшениці, 118 тис. т соняшникової олії, 40 тис. т соєвих бобів. Це в 4 рази менше, ніж в лютому. Значних втрат також зазнав імпорт. Якщо в лютому держава імпортувала 5 млн т товарів на суму $5,9 млрд, то в березні — 1,6 млн т вартістю $1,8 млрд», — йдеться в повідомлені.

За словами першого віцепрем'єр-міністра України — міністра економіки України Юлії Свириденко, ворог цілеспрямовано підриває економіку нашої держави шляхом блокування вітчизняного експорту. Окупанти атакують металургійні підприємства та сільськогосподарську інфраструктуру, щоб завадити відновленню наших можливостей у майбутньому. 

Зазначається, що все це загрожує не лише Україні, але й усьому світу, адже наша держава була гарантом продовольчої безпеки в низці країн Африки та Близького Сходу‎.

«Уряд оперативно реагує на ці виклики. Збільшуємо пропускну здатність залізничного, автомобільного і річкового транспорту на західному кордоні України, залучаючи виробників, трейдерів, транспортні компанії. Залишків базових сільськогосподарських культур в Україні достатньо, аби забезпечувати експорт. Крім того, початок посівної кампанії вселяє стриманий оптимізм на майбутній врожай», — акцентувала Юлія Свириденко. ‎ 

Нагадаємо, що Мінагропрод та Уряд працює над спрощенням умов ведення бізнесу в період воєнного стану. Зокрема, це стосується сільськогосподарської продукції рослинного походження та насіння.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus