Відповідь на запитання: як захистити посіви ріпаку до цвітіння

Шкідники загрожують посівам та садовим насадження упродовж всієї вегетації. Однією з таких фаз є цвітіння, яке у садових насаджень та ріпаку озимого відбуватиметься невдовзі, тому надзвичайно важливо забезпечити культурам захист від них.

Про це повідомляють спеціалісти UKRAVIT SCIENCE PARK.

За їхніми словами поступове підвищення температурного режиму сприяє прямопропорційно розквіту плодових насаджень, а також посівів ріпаку озимого. Відтак, паралельно, погодні умови сприяють і поширенню шкідників цих культур.

«Так, в посівах ріпаку озимого продовжують свій розвиток стебловий капустяний і великий ріпаковий прихованохоботники, ріпаковий квіткоїд тощо. В пошуках джерел живлення шкідники заподіюють значної шкоди майбутній врожайності. Тому я рекомендую провести комплекс захисних заходів до початку цвітіння плодових культур і ріпаку», — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.

Він додає, що так аграрій захистить культури від майбутніх втрат. Крім того, на користь такого рішення говорить і те, що дуже невелика кількість інсектицидів рекомендована для застосування під час цвітіння культур через шкідливість для корисних ентомофагів.

«В цьому випадку раджу багатокомпонентні системні препарати, які забезпечать тривалу захисну дію та максимальний спектр контрольованих видів шкідників. Таким характеристикам відповідає інсектицид Люкс Максі, який містить тіаметоксам, 250 г/л + ацетаміприд, 100 г/л», — каже експерт.

Зазначається, що тіаметоксам у складі характеризується високою швидкістю поглинання та переміщення по судинній системі рослин. Вона блокує нікотинові рецептори в постсинаптичній мембрані синапсу, які відповідають за розпізнавання молекул ацетилхоліну. В результаті блокується передача нервового імпульсу і порушується рухома активність шкідника, що, своєю чергою, не дозволяє продовжувати процес живлення.

За словами експерта, ацетаміприд, в свою чергу, має контактну та кишкову дією. Він блокує передачу нервового імпульсу через синапс, в результаті чого шкідник гине від сильного нервового перезбудження.

«В посівах ріпаку озимого інсектицид застосовується для боротьби зі стебловим капустяним прихованохоботником, пильщиком, ріпаковим квіткоїдом, хрестоцвітими блішками, довгоносиками тощо», — підсумував Олександр Мигловець.

Нагадаємо, названо післясходовий захист для посівів зернових та соняшнику. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus