Більшість країн ЄС вже відгукнулись на проблему експорту зернових — Висоцький

Війна в Україні вже вплинула на близько 25% світової торгівлі зерновими та призвела до зростання світових цін, продовольчої інфляції та зниження доступу до продуктів харчування у країнах-імпортерах України та росії. Зокрема, пшениці та соняшникової олії. Відтак, Мінагро веде перемовини з країнами ЄС щодо надання Україні допомоги для АПК.

Про це написав перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький у блозі на Forbes, передає пресслужба Мінагропроду. 

За його словами низка країн-членів ЄС вже відгукнулися на потреби вітчизняного агросектору. Зокрема, Польща пришвидшує проходження процедур на кордоні та транспортування української продукції.

«Країни G7 повністю підтримують створення Україною нових ланцюжків збуту, а Австрія нещодавно зняла обмеження для українських перевізників — тепер вантажні перевезення територією Австрії можливі без будь-яких дозволів. Разом із попередньо знятими обмеженнями Словаччиною та Італією дає змогу безперешкодно поставляти нашу агропродукцію до Італії та її морських портів», — каже Тарас Висоцький.

Він додав, що всі прикордонні країни відгукнулись на проблему експорту зернових з України до третіх країн і або вже значно спростили процедури оформлення вантажних перевезень, або активно працюють над цим.

«Зокрема ліберальні умови для українських перевізників запровадили: Румунія, Словаччина, Угорщина, Литва, Латвія, Естонія, а також Італія, Туреччина, Болгарія, Грузія, Данія, Греція та нещодавно Австрія», — підсумував Тарас Висоцький.

Нагадаємо, вітчизняним аграріям спростили експорт агропродукції автотранспортом. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus