Кабмін підтримав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу

В Україні можуть легалізувати медичний канабіс: уряд підтримав законопроєкт
В Україні можуть легалізувати медичний канабіс: уряд підтримав законопроєкт
Джерело фото: Latifundist.com

Уряд підтримав законопроект, який регулюватиме оборот конопель у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. МОЗ очікує, що Верховна Рада підтримає його ухвалення.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ України.

«Цей законопроєкт розширить доступ пацієнтів до необхідного лікування низки хвороб, зокрема онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, ухвалення законопроекту дозволить надалі імплементувати найкращий досвід у сфері регулювання обігу препаратів на основі канабісу.

Відзначається, що документом передбачено встановлення жорсткого контролю за вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів, зокрема: 

  • ліцензування господарської діяльності з культивування сортів рослин роду конопель (Cannabis) для медичних цілей; 
  • дозвіл діяльності з культивування сортів рослин роду конопель (Cannabis) для медичних, промислових цілей, у науковій та науково-технічній діяльності. При цьому має проводитися маркування кожної партії та одиниці фасованої продукції унікальним штрих-кодом. Передбачено також ведення електронного реєстру обліку переміщення сортів рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей або вироблених з них лікарських засобів на всіх етапах обороту. 
  • відпуск лікарських засобів, виготовлених із сортів рослин роду конопель (Cannabis) для медичних цілей, проводитиметься виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань за електронним рецептом.

Читайте також: «‎Пески и Север: как холдинг Калипсо ворвался на рынок конопли»‎ 

В МОЗ зазначили, що надалі Верховна Рада України повинна підтримати проект закону, оскільки медичний канабіс здатний запобігати стражданням пацієнтів та покращити їх лікування. Зокрема, він полегшує перебіг понад 50 патологічних станів. За попередніми висновками, медичний канабіс може мати позитивний вплив на лікування хвороби Альцгеймера, хвороби Гантінгтона та синдрому Туретта, захворювань травного тракту, хронічного болю невропатичного походження.

Нагадаємо, що на Закарпатті виявили агропідприємство із двома лабораторіями конопель на 5 млн грн.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus