В Україні є сорти канабісу для медичних цілей, але закон забороняє їх переробляти — селекціонер

В Україні є сорти канабісу, в яких вміст наркотичної речовини не перевищує 0,08%. Але при цьому вміст тих речовин, які мають лікувальні властивості (CBD та CBG), підвищений. Їх вже можна вирощувати, однак проблема у тому, що законом заборонено їх переробляти.

Про це заявила завідувач відділу селекції і насінництва конопель Інституту лубʼяних культур НААН України Ірина Лайко.

«Ми як селекціонери можемо швидко розмножити насіння. Отримати біомасу, переробляти її і отримати препарати. Це можуть бути біодобавки. Проблема ще у тому, що у нас недостатньо досліджень. Ми проводили досліди в Румунії. І виявилося, що ті сорти, які ми вивели з підвищеним вмістом CBD, кращі, ніж ті, які сьогодні є у Європі», — говорить Ірина Лайко.

Вона зазначає, що українські сорти мають більш широкий діапазон канабіноїдів, властивості яких в інституті ще не вивчили.

Лайко додає, що ухвалення закону про медичний канабіс дозволить науковцям працювати більш розширено і вони у короткі терміни зможуть створити сорти, які будуть унікальні і затребувані.

«Ми просимо зараз, щоб цей закон прийняли. Для науковців. Для виробників. І ті обмеження, які сьогодні є у законі, вони перешкоджають швидкому розвитку підприємництва. Ми розуміємо, що треба контролювати саме ті сорти, які мають підвищений вміст тетрагідроканабінолу. У наших сортах його вміст в рамках закону. Тож давайте хоча б ці сорти дозволимо для вирощування і переробки», — додала науковиця.

Нагадаємо, 13 липня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісу.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus