Олійний ринок України: Капшук розповів про виробництво, експорт, заблоковану олію в портах та шрот

Основними ринками збуту олії з України до війни були Індія та Китай. Поставки українського шроту на китайський ринок займали 41-50%. Зараз Україна залізницею з початку червня експортувала 82 тис. т олії та 52 тис. т шроту. 

Про це заявив генеральний директор «Асоціації Укроліяпром» Степан Капшук під час конференції організованої ГС «Всеукраїнський аграрний форум» (ВАФ), передає «‎УКРІНФОРМ»‎. 

«‎Україна посіяла 4,7 млн га. олійних. Виробництво насіння соняшнику прогнозується на рівні 9-10 млн т. Але основною проблемою залишається ринок збуту. Переробники не знають, що робити зі своєю продукцією в умовах заблокованих портів та перерваних логістичних ланцюгів»‎, — зазначив Степан Капшук.  

Читайте також: «‎ТОП-10 країн виробників соняшнику у 2021/22 МР»‎ 

Він додав, що зараз в Україні на заводах та в портах сумарно залишаються заблокованими 500 тис. т олії. Водночас виробляється — 200-250 тис. т на місяць.  

«‎Окрім олії потрібно не забувати й про шрот. Зараз ми змушені його спалювати. Цінний білковий корм йде в піч. В новому сезоні ситуація кардинально не зміниться»‎, — резюмував генеральний директор Укроліяпром. 

Нагадаємо, що ціна на соняшник продовжує коригуватися до низу. В напрямку Румунії ціни вже ось-ось просядуть нижче 600$ DAP.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus