росія вивозить з України 150-170 тис. т зерна на місяць — посол України у Туреччині

За різними даними, рашисти вивезли з тимчасово окупованих територій України до 500 тис. т зерна. У середньому окупанти вивозять 150-170 тис. т на місяць.

Такі дані озвучив посол України в Туреччині Василь Боднар в інтерв'ю Glavcom.

Загалом перед початком повномасштабного вторгнення на тимчасово окупованих територіях було десь більше 1,5 млн т зерна, додає він.

Також Василь Боднар пояснив інформацію, яка раніше з'являлася у ЗМІ, стосовно 25%-ї знижки на закупівлю українського зерна Туреччиною. За його словами, це не плата за посередництво, а легальний механізм викупу зерна з території України на зовнішні ринки.

«Пропозиція щодо знижки обговорювалася раніше, щоби турецька сторона вивозила це зерно, використовуючи наявні механізми», — говорить посол.

Василь Боднар розповів, що вивезення через Польщу виходить занадто дорогим, і треба додавати великі транспортні видатки, а це десь майже +40% від ціни зерна. Якби турецька сторона забезпечила своїми кораблями вивезення, наприклад, з портів на Дунаї, то це було би значно дешевше, вважає він.

«Цю пропозицію турецькій стороні ми озвучили ще півтора-два місяці тому, тобто до переговорів щодо розблокування наших портів. Тут питання не тільки до турецького уряду, а й до трейдерів, за якою ціною вони будуть продавати зерно на ринки, адже вона постійно знижується. Чим ближче новий врожай, тим нижчою стає ціна на старий. Оскільки у нас обсяг великий, його треба реалізовувати швидко», — коментує посол.

Раніше повідомлялося про перше судно, яке вийшло з тимчасово окупованого Бердянська. Наразі корабель знаходиться у турецькому порту Karasu. Достеменно невідомо, що саме було завантажено на судно.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus