Аграріїв закликають фіксувати крадіжки зерна окупантами задля отримання компенсації

В Мінагрополітики закликають аграріїв на окупованих територіях фіксувати крадіжки зерна здійснені окупантами. Планується компенсацію за викрадене росіянами збіжжя 

Про це в інтерв'ю розповів міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, пише «‎Укрінформ»‎.‎ 

За словами міністра, зрозуміло, що українську поліцію на тимчасово окуповану територію не викличеш. Тому слід максимально фіксувати те, що відбувається. У будь-який спосіб: записувати дати, події, свідків; якщо є змога, фотографувати, записувати на відео.

«Згодом на основі цих матеріалів буде проведена юридична оцінка і, відповідно, отримана компенсація. Треба збирати щонайбільше доказів про незаконні дії, крадіжки. Ми наполегливо радимо це робити. Правові механізми будуть діяти після деокупації‎», — розповідає Сольський.

Читайте також: «‎Закупкою зерна на Херсонщині керують ростовські вірмени, або Як Латифундист зерновози в оренду здавав»‎ 

‎Разом з тим, очільник відомства зауважив, що окрім компенсації за втрачене майно, вже є процедури, пов’язані з рекультивацією, однак є норми, які ще треба доопрацювати законодавчо, методика визначення шкоди, завданої землі, ґрунтам. 

«‎Там цілий комплекс. Дехто із землевласників цим займається, дехто — ні, якщо говорити відверто. Просто вказати пальцем і сказати, що ось це земля, яка була під окупацією і потребує рекультивації, щоб отримати компенсацію, — так це не працюватиме»‎, — розповів Микола Сольський. 

Та додав, що доведеться пройти певні процедури. Хтось хоче це зробити, а хтось не хоче зв’язуватися. Але процедури існують, вони вже затверджені і працюють‎, підсумував міністр. 

Нагадаємо, що з окупованого росією півострова Крим експортовано у 50 разів більше продуктів, ніж зазвичай у цю пору року, що, ймовірно, вказує на те, що саме українська агропродукція вивозиться за кордон.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus