В України з'явився конкурент за ринок зерна, однак доставляти його звідти дуже дорого — Микола Горбачьов

Австралійські аграрії цьогоріч отримали хороший врожай зернових. Вони сподіваються збільшити обсяги експорту на світові ринки, що своєю чергою могло б полегшити ситуацію зі світовою продовольчою кризою. Однак є суттєвий нюанс, який може цьому завадити.

Про це розповів президент «Української зернової асоціації‎» (УЗА)‎ Микола Горбачьов, пише «24 канал».

За його словами, Австралія отримала близько 30–32 млн т зерна, при цьому кількість населення країни — удвічі менша, ніж в Україні. Тож Австралія дійсно є великим експортером, однак доставляти зерно звідти дуже дорого.

«‎Якщо доставляти зерно, наприклад, з України до Африки — це буде коштувати близько $35–40 за тонну, якщо з Австралії — удвічі, утричі дорожче»‎, — розповів очільник УЗА..

Горбачьов зауважив, що якщо розвинуті країни Заходу ще зможуть витримати продовольчу інфляцію, яка вже зараз сягає 8–10%, то небагатим країнам Африки це не вдасться. 

Читайте також: «‎Як ООН голодом лякає, або Про реальні причини світової продовольчої кризи»‎ 

Президент УЗА вважає, що там можуть просто відмовитися від купівлі зерна, бо на це не буде грошей. Через це вихідці з цих країн можуть мігрувати, що викличе ще одну, міграційну та соціальну кризу, адже 40–50 млн людей, які приїдуть жити до ЄС — це надто великий тиск.

«‎Тому я впевнений, що міжнародне суспільство вмотивоване знайти шляхи експорту з України з нормальними цінами, а не лише альтернативні шляхи»‎, — сказав Горбачьов.

Нагадаємо, що котирування пшениці продовжили зниження після новин про вихід кількох суден з українських портів.  

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus