Експерти розповіли про стан зерна на суднах, які майже півроку стояли в українських морпортах

На деяких суднах після перевірки сюрвейери фіксували випадки самонагріву зерна. Температура збіжжя могла сягати +50℃. Але при цьому опитані учасники ринку запевняли, що плісняви чи грибків не виявляли. Власне, як і без перевищень вмісту по мікотоксинах.

Про це йдеться в матеріалі: «‎Зерно майже півроку лежало у трюмах. Що з якістю?»‎ на Latifundist.com

З одного боку, за словами фахівців, зерно профуміговане і знаходилось весь час герметично у трюмах, то все має бути гаразд. Простими словами, якщо ніхто зерно не чіпав і не відкривав кришки люків — шанси на збереження досить високі.

«Нічого не мало статися. Процес фумігації передбачає, що вантаж знаходиться в трюмах, які герметично закриті. Для попередження витоку газу, головне підтримувати правильний процес рециркуляціі, щоб газ фосфін не осів на дні трюму і рівномірно розподілявся по всьому вантажу», — запевнив радник УЗА з кормової та харчової безпеки Вадим Турянчик.

 

Водночас менеджер з технічних та претензійних питань «СЖС Україна» Олег Оніщенко розповідає, що і у звичайному складі не кожен аграрій зможе зберегти кукурудзу до кінця сезону, щоб не погіршились якісні показники. Що вже говорити про судно. 

«Судно — це не склад, в більшості випадків в яких немає умов для примусового провітрювання зерна, а, дійсно, консервна банка. Відповідно при певних умовах з’являться точки і зони, в яких волога ставатиме каталізатором самонагрівання зерна, а це в свою чергу може призвести до появи різних видів плісняви, грибків‎»‎, — розповідає експерт.  

Читайте також:  «‎Зерно майже півроку лежало у трюмах. Що з якістю?»‎ ‎ 

Відзначається, що якщо взяти судна з агропродукцією, то переважна більшість товару — кукурудза. Також частина суден з пшеницею та ячменем. Зернових культур найбільше на суднах і вони найбільш вразливі для перелічених ризиків. Найменше небезпеки для олійних.

Нагадаємо, що покупець українського зерна в Лівані відмовився приймати вантаж з судна RAZONI через затримку з доставкою.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus