Розблокування портів може принести Україні $5,5 млрд — KSE Агроцентр

За оптимістичними очікуваннями, сукупні економічні вигоди від розблокування українських портів становитимуть $5,5 млрд. Додаткова експортна виручка від аграрної продукції очікується на рівні близько $14,7 млрд або близько 30% всього експорту України за песимістичним сценарієм НБУ.

Про це повідомили в Центрі досліджень продовольства та землекористування KSE Institute.

Зазначається, що аналіз історичних значень цінової різниці (базису) між внутрішніми цінами в Україні та світовими цінами (ф’ючерсні ціни на Паризькій біржі Euronext, ціни FOB у румунському порті Констанца) показує, що після повноцінного розблокування портів ціни потенційно можуть зрости приблизно на $150/т.

Проте, як зазначають експерти KSE Агроцентру, повноцінний запуск регулярної морської торгівлі через глибоководні порти Одеси буде відбуватися поступово. Тим більше потрібен буде час для того, щоб «ринок та його гравці» могли в повній мірі повірити дієвості та безпечності зернової угоди.

«Ми очікуємо, що обсяги перевалки в портах Одеса, Чорноморськ та Південний до кінця 2022 року не будуть перевищувати 2 млн т в місяць (потенційний обсяг перевалки цих портів складає 3,7 млн т в місяць). Потім ми можемо очікувати прискорення експорту шляхом контрактування Китаєм великих суден класу панамакс з українською кукурудзою», —  наголошує віцепрезидент з економічної освіти KSE Олег Нів’євський.

Читайте також: «‎Зерно майже півроку лежало у трюмах. Що з якістю?»‎

Оптимістичний сценарій KSE Агроцентру передбачає, що зростання внутрішніх цін буде на рівні до $100/т, — тобто на розрахункову різницю вартості доставки морем між Одесою та Констанцею та на різницю доставки суходолом до цих портів.

«Укладена Зернова угода та перші кораблі із зерном, олійними та олією з портів Одеси та Чорноморська дають надію на те, що можна буде експортувати залишки минулого сезону та значні обсяги цьогорічного врожаю, і таким чином послабити тиск на внутрішній ринок та ціни, покращити фінансовий стан агровиробників», — зазначає експерт KSE Агроцентру Павло Мартишев.

Відзначається, що експортний потенціал врожаю зернових та олійних культур 2021 року, який «застряг» в Україні через блокування портів, оцінюється у 20 млн т, а 2022 року — у 35 млн т. Таким чином, додатковий виторг українських аграріїв через деблокування портів та відповідне підвищення внутрішніх цін оцінково складатиме $5,5 млрд.

Додається, що найбільш реалістично, що весь цей обсяг (55 млн т) вивозитиметься впродовж 2022/23 рр. то вигоди від деблокування портів розподіляться на додаткові 1,63% ВВП у 2022 році та 2,24% ВВП у 2023 році (від песимістичного прогнозу ВВП НБУ).

Нагадаємо, що агрохолдинг «‎Астарта-Київ»‎ залучив кредитування в одного із найбільших банків України «Ощадбанку». Сума позики — 500 млн грн.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus