Світові ціни на зерно впали до довоєнного рівня. The Economist вважає, що треба завдячувати цьому росії

Україна та рф донедавна займали ключові місця з експорту пшениці у світі. Обидві країни — найбільші експортери олії. Тому в лютому та березні ціни на продовольство різко зросли через побоювання, що війна порушить експорт. Ба більше, вважалося, що якщо дефіцит триватиме, то у світі розпочнеться масовий голод. Жахливого сценарію, вочевидь, вдалося уникнути, пише The Economist

Минулого тижня грудневі фʼючерси на пшеницю на біржі Чикаго впали до $7,70 за бушель і повернулися до рівня лютого. Кукурудза теж подешевшала до довоєнного рівня. А пальмова олія нині коштує навіть менше, ніж до війни. 

«Розблокування українських морпортів, лише частково пояснює здешевлення. Угоду уклали наприкінці липня, уже після того, як ціни впали. Більшою мірою на ринок вплинув експорт російської пшениці‎», — пише ‎видання. 

Американське міністерство сільського господарства прогнозує, що у 2022–2023 роках російські аграрії безперешкодно експортують рекордні 38 млн т. Це приблизно на 2 млн т більше, ніж попереднього сезону. Йде збирання рекордного врожаю, високий попит з боку традиційних імпортерів у Північній Африці, на Близькому Сході та в Азії.

Чарльз Робертсон з інвестиційного банку Renaissance Capital попереджав, що зернотрейдери переоцінили масштаб проблеми. 

 «Світові запаси пшениці були дуже високі. Зростання цін означало, що або порушився баланс між рівнем запасів і цінами, або почалися спекуляції», — говорить Робертсон. 

Обсяг спекуляцій фʼючерсами справді був величезним, і він також пояснює цінність волатильності. Американські банки регулярно оминають правила, що обмежують спекуляції, передаючи свопи закордонним «дочкам», додав співробітник Університету Меріленду Майкл Грінбергер, який раніше очолював один із відділів Комісії з торгівлі товарними фʼючерсами.

Читайте також: «‎Кукурудза 2022: очікувана врожайність в ЄС, США та Бразилії. Можливості для України»‎

Зазначається, що зниження цін не відразу позначиться на споживачах. Ціни на пшеницю та інші зернові повернулися до довоєнного рівня в доларовому еквіваленті, але не у багатьох інших валютах. Через очікування, що ставки ФРС продовжать зростати, долар подорожчав, і це позначилося на валютах ринків, що розвиваються. 

Додається, що за історичними мірками, ціни на продовольство були дуже високі ще до початку війни. До того ж немає жодної гарантії, що вони знову не зростуть. Посуха в багатьох країнах світу призведе до зниження врожайності, добрива, як і раніше, надзвичайно дорогі. Тому нові неприємні сюрпризи на ринку продовольства цілком можливі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus