Аналітики розповіли, що буде з цінами на зерно у 2023 році

Аналітики припускають, що ціни на зерно та інші сировинні товари впадуть у 2023 році. Про це пише The Wall Street Journal.

За словами головного економіста із сировинних товарів лондонської Capital Economics Керолайн Бейн, на початку 2023 року на піку глобальної рецесії та посилення монетарної політики в багатьох великих економіках, ціни на більшість сировинних товарів знизяться.

Китай, як провідний світовий споживач зерна, також вплине на перспективи сільськогосподарських ф’ючерсів у 2023 році. Країна нещодавно заявила, що скасовує суворі заходи щодо контролю за поширенням Covid-19.

«У 2023 році в Китаї очікується період значного економічного зростання, але в першій половині року це зростання буде обмежене швидким поширенням Covid-19», зауважив головний економіст StoneX Group з сировинних товарів Арлан Судерман.

Водночас аналітики зазначають, що значні операційні витрати фермерів на добрива та інші ТМЦ можуть підтримувати високі ціни на зерно.

«Зернові, як правило, торгуються на рівні або близько до собівартості виробництва, але історично рідко торгуються нижче собівартості виробництва», — розповів керуючий директор і старший портфельний спеціаліст компанії Teucrium Trading Джейк Хенлі.

Згідно з даними дослідницької компанії DTN, ціни на такі компоненти добрив, як сечовина, знизилися з рекордно високих значень на початку 2022 року, але залишаються значно вищими за 5-річний середній показник. Ціни на природний газ та іншу сировину для виробництва добрив різко впали за останній місяць.

Нагадаємо, раніше перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький заявив, що передумов для зниження світових цін на зерно немає. Наразі ціни залишаються високими в тому числі і через продовження війни в Україні.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus