Експерт розповів про особливості осінньої рістрегуляції озимого ріпаку

Значення осінньої рістрегуляції для ріпаку озимого важко переоцінити: адже ця технологічна операція вирішує ряд важливих завдань, без яких успішна перезимівля культури, а, відповідно, й формування високого рівня майбутньої врожайності просто неможливі. 

Про це розповідають спеціалісти UKRAVIT SCIENCE PARK.

Зазначається, що вона допомагає не винести кореневу «шийку» над поверхнею ґрунту, й одночасно — розвинути потужну розгалужену кореневу систему для накопичення достатньої кількості поживних речовин, а також стимулювати гілкування та «синхронізувати» загальний ріст і розвиток рослин. Тому фахівці компанії застерігають в жодному разі не нехтувати цим прийомом і обов’язково провести регулювання ростових процесів ріпаку озимого в осінній період.

Ріпак озимий не завжди вдається посіяти в оптимальні строки, тож аграрії цього року проводили посівну кампанію, виходячи з наявних можливостей, зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.Така ситуація не може не відбитися на загальному рості культури та, як наслідок, і на майбутній врожайності. Адже за надто раннього посіву рослини ризикують перерости, що негативно впливає на їх зимостійкість та може призвести до вимерзання. А за пізнього — не встигають сформувати необхідну кореневу систему та кількість листків, тож не в змозі накопичити достатньо запасних поживних речовин для оптимальної перезимівлі.

«‎Ідеальний варіант — це невеликі рослини з компактною розеткою, міцною кореневою шийкою та розвиненою кореневою системою. Однак на практиці без додаткових зусиль досягнути цього майже неможливо. Крім того, в осінній період ріпак озимий за сприятливих гідротермічних умов може інфікуватися комплексом хвороб, які ослаблюють рослини, перешкоджають їх повноцінному росту та розвитку і успішній перезимівлі. В підсумку це негативно впливає на густоту стояння культури після виходу з перезимівлі», — зауважив він. 

Для профілактики низки хвороб ріпаку озимого в осінній період, а також для запобігання його переростанню, особливо коли йдеться про ранні строки сівби та надмірно загущені посіви, Олександр рекомендує обирати препарати на основі тебуконазолу. Ця діюча речовина швидко поглинається рослинами через вегетативні органи та, переміщуючись акропетально, рівномірно розподіляється в центральній частині стебла. Її дія проявляється у пригніченні синтезу ергостеролу в мембранах клітин грибів-патогенів, що призводить до їх загибелі. Паралельно, тебуконазол проявляє рістрегулюючий ефект, при цьому не пригнічуючи процес фотосинтезу в рослині.

Читайте також: «‎У поміч аграрію: побудувати завод глибокої агропереробки та не наробити помилок»‎

Для осінніх обробок фахівець радить віддати перевагу високоефективному системному фунгіциду з рістрегулюючими властивостями Унікаль (тебуконазол, 250 г/л). Він проявляє захисну, лікувальну та викорінюючу дію і забезпечує одночасно чітко виражений «стоп-ефект» та пролонговану захисну дію проти збудників фомозу, борошнистої роси, альтернаріозу, циліндроспоріозу та інших хвороб. Крім того, фунгіцид знижує висоту рослин та уповільнює ріст вегетативної маси, не дозволяє виносити кореневу «шийку» над поверхнею ґрунту, а також сприяє інтенсивному розвитку кореневої системи культури, що в комплексі позитивно впливає на перезимівлю рослин і на майбутній рівень врожайності.

Нагадаємо, що через різні обставини, які, як правило, складаються восени, повністю забезпечити потреби культури шляхом кореневого живлення неможливо. Тому фахівці рекомендують провести позакореневі підживлення ріпаку легкодоступними добривами у критичні фенофази.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus