Експерти розповіли, як підживлювати озимий ріпак для вдалої перезимівлі

Через різні обставини, які, як правило, складаються восени, повністю забезпечити потреби культури шляхом кореневого живлення неможливо. Тому фахівці рекомендують провести позакореневі підживлення ріпаку легкодоступними добривами у критичні фенофази.

Про це розповідають спеціалісти UKRAVIT SCIENCE PARK.

За даними літературних джерел, ріпак озимий за врожайності 3,5 т/га восени потребує 50-60 кг/га азоту (N), 18-20 кг/га фосфору (P2O5), 60 кг/га калію (K2O), 56-60 кг/га кальцію (СаО), 5-10 кг/га магнію (MgO), 23 кг/га сірки (S), 100-150 г/га бору (B), 10-40г/га міді (Cu), 100-120 г/га марганцю (Mn), 60-150г/га цинку (Zn) та 2-3 г/га молібдену (Мо). 

Щоб якомога повноцінніше забезпечити потреби ріпака озимого збалансованим живленням ще восени, фахівці рекомендують позакоренево його підживити у фазі 4-6 та у фазі 8-10 листків легкозасвоюваним добривом Авангард Ріпак

«‎Завдяки збалансованому складу підживлення забезпечать потреби ріпаку в елементах мінерального живлення на ранніх фенофазах, на 10-15% підвищать коефіцієнти засвоєння сполук азоту, фосфору, сірки, калію з добрив і ґрунту», — говорять спеціалісти.  

Читайте також: «‎Посів озимини: підготовка, поради, технологія»‎ 

Окрім того, активуватимуться обмінні процеси культури на клітинному рівні, що сприятиме росту і розвитку кореневої системи, закладанню квіткових бруньок, проявиться антистресовий та стимулюючий ефект, що сприятиме успішній перезимівлі та формуванню високої продуктивності ріпака.  ‎ 

Також разом із добривом Авангард Ріпак — 2,0 л/га в одному розчині восени рекомендується підживити ріпак озимий добривом Авангард Бор (В – 150 г/л, N – 65 г/л) в нормі 1,0-1,5 л/га.

«‎Коренева система культури ще слаборозвинена та має низьку поглинальну здатність. І навіть якщо ґрунти господарства мають середній або підвищений вміст рухомих сполук бору, на рівні 0,3-0,5 мг/кг ґрунту, коефіцієнт їх споживання культурою становить 3-6%, що недостатньо для повного забезпечення потреб ріпака восени»‎, — розповіли експерти.  

Та зауважили, що таке підживлення стимулюватиме ріст і розвиток кореневої системи та вегетативних органів, сприятиме відтоку продуктів фотосинтезу з вегетативних органів у кореневу систему, усуватиме дуплистість кореневої системи, підсилювати імунітет до хвороб та стійкість до несприятливих умов навколишнього середовища, поліпшуватиме агрохімічну ефективність традиційних мінеральних добрив. 

  

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus