Стало відомо, у скільки обійдеться сушіння кукурудзи цього року

Саме ціна на природний газ мала суттєвий вплив на зростання тарифу на сушіння кукурудзи, пояснює операційний директор компанії G.R. Agro Артем Ремпен. За його словами, в минулому році ціни на сушку доводилося тричі піднімати упродовж сезону — спочатку до 90 грн, потім до 120 і 180 грн за тонну. Цьогоріч ціни теж довелося трішки підняти.

Про це йдеться в матеріалі: «‎Кукурудза 2022: Сушити, залишити в полі чи спалити в теплогенераторі?»‎ на Latifundist.com.

Відмічається, що наразі на всіх елеваторах компанії G.R. Agro встановлена ціна у 250 грн за тонно-відсоток. І тільки на «Котюжанському елеваторі» сушка обійдеться у 200 грн за тонно-відсоток.

«‎На сушіння тонни кукурудзи потрібно рахувати приблизно 5,5 тонно-відсотка за середньою вологістю зерна, що надходить на елеватор. Помноживши 5,5 на вартість одного тонно-відсотка, а саме на 250 грн, отримаємо вартість сушіння 1375 грн на тонні», — підрахували у G.R. Agro.

В компанії HarvEast відмітили, що вартість сушіння кукурудзи може коливатись, бо залежить від рівня вологості, з якою кукурудза надходить на елеватор. Це впливає на об’єм витрат палива і, в кінцевому підсумку, на ціну за 1 тонну сушіння.

«Ми провели опитування серед елеваторів і дійшли висновку, що сьогодні $50/т — це тільки витрати, щоб зняти 10% вологості з кукурудзи. Тому ми будемо скорочувати виробництво кукурудзи, бо вона буде зовсім нерентабельною», — говорить комерційний директор HarvEast Тетяна Алавердова.

Читайте також: «Кукурудза 2022: Сушити, залишити в полі чи спалити в теплогенераторі?‎»

Погоджується з колегою і виконавчий директор «КАЛІПСО» Антон Коробко. За його словами ціна в $50/т — реальна на ринку, якщо аграрію доводиться возити своє зерно на сторонній елеватор.

«Зараз в середньому ціна за тонно-відсоток коливається в районі 150-200 грн. По курсу НБУ, це $5. А тепер давайте порахуємо, у скільки нам обійдеться сушка, якщо потрібно з кукурудзи вологістю 24% (ви ж бачите, яка зараз осінь), висушити 10 тонно-відсотків? Тому я вірю в ціну $50/т для тих, хто возить на сторонній елеватор. Особливо з урахуванням нинішньої ціни на газ. Але в той же час на своєму сушка буде коштувати дешевше — приблизно $35/т», — уточнив виконавчий директор.

Нагадаємо, що Нідерландська компанія допоможе Україні продавати біометан до Європи.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus