Сушіння зерна на пелетах вигідніше, ніж на газу — думка

Сьогодні сушити на соняшниковій пелеті вигідніше, ніж на газу більш ніж у 2 рази.

Про це розповів директор «Агро-Холдинг МС» (із 2018 р. входить до структури HarvEast) Олексій Остапенко в інтерв'ю для Latifundist.com.

Якщо розглядати використання тріски та інших альтернативних видів палива (сіна, соломи тощо), відмічає експерт, то ККД сушарки значно падає. Тому «Агро-Холдинг МС» зупинився на соняшниковій та дерев’яній пелеті.

«Якщо у квітні-травні пелета з деревини коштувала приблизно 7 тис. грн/т, то останні партії ми викуповували по 12-12,5 тис. грн/т — це вже було задорого. Водночас, соняшникова пелета не так сильно дорожчала: якщо вона на початку літа коштувала 6,5-7,5 тис. грн/т (залежно від доставки), то десь у цьому ж діапазоні вона залишилася і восени. Зараз її вартість може іноді доходити до 8 тис. грн/т‎»‎.

За словами фахівця, з минулого року вартість газу суттєво виросла. Часом вона доходила до 50 тис. грн, тоді як раніше за 1 тис. кубів компанія платила від 8 до 12 тис. грн у сезон.

«Сьогодні сушити на соняшниковій пелеті вигідніше. Припустимо агро виробнику потрібно сушити кукурудзу на 10 тонно-відсотків. Якщо він візьме соняшникову пелету, то витратить 220 грн/т, але без врахування витрат на амортизацію, заробітну плату, тобто в перерахунку на вартість тільки палива. На дерев’яній пелеті це коштуватиме 350 грн/т. А на газі за поточною ціною — 580 грн/т‎», — розповів Олексій Остапенко.

Читайте також: «‎Олексій Остапенко: Сушіння кукурудзи на соняшникових пелетах вдвічі вигідніше, ніж на газі»

Нагадаємо, що через зміну клімату та зміну потреб на зовнішньому ринку в кластері «Бровари» A.G.R. Group довелося відмовитися від двопільної обробки соя-кукурудза.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus