З початку року ВВП України впало на 30% — Мінекономіки

Валовий внутрішній продукт за 9 місяців 2022 року впав на 30%. Водночас обсяг українського експорту в грошовому еквіваленті минулого місяця зріс більш ніж на 23%.

Про це йдеться на сайті Міністерства економіки.

У Мінекономіки оцінюють падіння ВВП минулого місяця, як і в серпні, в межах 35%. В цілому, за підсумками перших трьох кварталів 2022 року, падіння ВВП в Україні оцінюється на рівні 30%.

Відзначається, що серед позитивних економічних чинників спостерігалося поліпшення динаміки транспортних перевезень, як внаслідок зростання експорту агропродукції морським транспортом, так і завдяки нарощуванню обсягів перевезень вантажів залізницею.

Читайте також: «‎Залізний агроекспорт: навантаження та експорт зернових вантажів»‎ 

Відмічається, що завдяки реалізації «‎зернової ініціативи»‎ через порти Великої Одеси за серпень-вересень експортовано 5,5 млн т агропродукції. 

«У вересні, в порівнянні з серпнем, кількість експортованої продукції зросла більш ніж у 2 рази, а кількість суден, що вийшли з портів‎ — майже втричі»‎, — йдеться в повідомленні.

При цьому минулого місяця обсяг українського експорту в грошовому еквіваленті зріс більш ніж на 23%, в порівнянні з серпнем цього року, що є рекордним значенням з початку повномасштабного вторгнення рф.

Нагадаємо, що Україна веде діалог з ЄС для продовження пільгового режиму експорту для української агропродукції ще на кілька років. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus