Завдяки «зерновому коридору‎»‎ Україна експортувала майже половину сільгоспродукції

За понад два місяці роботи «зернового коридору» через морські порти України відправлено 6,2 млн т агропродукції, що становить 48% загального експорту.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, повідомляє пресслужба відомства. 

За його словами, до початку вторгнення росії в Україну 80 – 90% всього експорту сільгоспродукції здійснювалось через морські порти. Через їхнє блокування довелося перерозподілити експортні потоки на залізницю, автомобілі, поромні та річкові порти.

«‎На сьогоднішній день завдяки коридору з України змогли вирушити вже понад 270 кораблів з 6,2 млн т вантажу, що становить 48% від загального експорту сільгосппродукції», — розповів заступник міністра.

Висоцький зазначив, що Україні спільно з партнерами з ЄС вдалося налагодити безперебійну роботу коридору, що дало змогу відновити постачання продовольства до африканських країн. За його словами, до Африки вже відправлено близько 1 млн т агропродукції.

Читайте також: «‎Чудо на Віслі: Як у Варшаві шукали острівки безпеки для українського агробізнесу»‎ 

Він нагадав, що ЄС скасував квоти та мита на вітчизняну продукцію з 4 червня 2022 року до 5 червня 2023 року. Крім того, Євросоюз скасував перевірки кормів рослинного походження та зерна, якщо вони перетинають територію ЄС у режимі транзиту. Також скасовано перевірки продукції тваринництва, що експортується транзитом, і встановлено особливий режим прикордонного та митного контролю.

Нагадаємо, що з 1 серпня по 30 вересня через порти Великої Одеси було відвантажено 5,5 млн т аграрної продукції на 241 кораблях. Близько 40% вантажів пішло з порту «Південний».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus