В ООН заговорили про продовження «‎зернової ініціативи»‎ на рік

В Організації Об'єднаних Націй хочуть продовжити на рік дію «‎зернової ініціативи»‎. При цьому в ООН також планують додати до домовленостей більше можливостей для експорту добрив з рф, пише DW.

«Вона має вийти за рамки чотиримісячного циклу. Нам потрібно подовжити її на рік»‎, — заявив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс.

При цьому в Спільному координаційному центрі, який створений в рамках угод, наголошують, що  їхня дія має продовжуватися автоматично на наступні 120 днів, «якщо одна зі сторін не повідомить іншу про намір розірвати її або змінити‎»‎.

Читайте також: «Чому я не вірю у продовження зернового коридору. Принаймні на нинішніх умовах‎»‎ 

Станом на 9 жовтня завдяки домовленостям 305 суден експортували 6,8 млн т продовольства з українських портів.

В ООН наголосили, що угоди стосуються не лише українського зерна, але і експорту російських продуктів харчування та добрив, на які раніше були накладені санкції західних країн. Однак росія стверджує, що через інші санкції, які стосуються її фінансового та логістичного секторів, фактично експорт добрив і продовольства лишається заблокованим.

Також Гріффітс стверджує, що домовленості необхідно «оновити і, можливо, навіть розширити, щоб включити більше добрив‎»‎. Зокрема, він сподівається на досягнення домовленостей щодо експорту аміаку.

Читайте також: «‎росії не вигідні зернові коридори. Пояснюємо, чому і як проходить підтасовка фактів»

За тиждень заступник генсека разом з головою Конференції ООН з торгівлі та розвитку Ребекою Грінспен, яка брала участь у переговорах щодо угоди, планує відвідати москву, щоб зустрітися з російськими високопосадовцями.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus