Бізнес закликає залучити Миколаївський морпорт до «зернової ініціативи»

Український бізнес просить ООН докласти всіх зусиль для продовження дії «зернової ініціативи» та включити до переліку транспортних вузлів, які в ній залучені, Миколаївський морський торговельний порт.

Про це йдеться у зверненні Європейської Бізнес Асоціації (EBA).

«Європейська бізнес-асоціація звернулася до ООН та Посольства Республіки Туреччина в Україні з проханням зробити все можливе для продовження дії зернової ініціативи, включаючи розгляд питання Миколаївського морського портового вузла‎»‎, — йдеться у повідомленні.

В EBA зазначають, що сьогодні у портах Великої Одеси є певні логістичні труднощі. Зокрема, на початку жовтня кількість перевірок судів із українською аграрною продукцією Спільним координаційним центром зменшилась до 15 на добу. Це, на думку експертів, призведе до скорочення завантаженості та збільшення часу простою суден, а отже — до збільшення витрат судновласників та експортерів зерна. Що, своєю чергою, впливатиме на ціни на українське продовольство.

Читайте також: «‎Нам невідомо про плани будь-якої делегації скоротити кількість інспекцій, — речник ООН з Чорноморської зернової ініціативи»

За підрахунками аналітиків, для успішного проходження всіх етапів «зернової ініціативи» необхідно щонайменше 25 перевірок судів на добу.

Крім того, учасники ринку стурбовані, що при чинній затримці з перевірками багато судів можуть застрягти в Босфорі, очікуючи на цю перевірку, яка може взагалі не відбутися, якщо «зернова ініціатива‎»‎ не буде продовжена.

Також з метою збільшення експортних потужностей та для розширення географії «‎зернової ініціативи»‎ асоціація закликає включити до неї Миколаївський морський портовий вузол як провідний український експортний хаб.

Читайте також: «Чому я не вірю у продовження зернового коридору. Принаймні на нинішніх умовах‎»

Нагадаємо, що станом на 7 жовтня спільний координаційний центр мав бажання лімітувати розмір суден, які рухаються «зерновим коридором», аби зменшити черги, але ніякого директивного рішення не приймалось.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus