Експерт розповів про якість кукурудзи, пшениці, ячменю та ріпаку врожаю-2022

Якість кукурудзи в сезоні 22/23 очікується на рівні минулорічного, але у зв’язку з війною, підвищенням вартості енергоносіїв та самого процесу сушіння, може призвести до нових проблем.

Про це розповів радник президента УЗА з кормової та харчової безпеки Вадим Турянчик у своєму блозі на Latifundist.com.

За його словами, у зв'язку з тим, що виробники, елеватори, можуть приймати продукцію не досушивши і не доводячи до належної кондиції для тривалого зберігання можуть з'явитись мікотоксини. Найбільш поширені для української кукурудзи Дезоксиніваленол, Фумонізін, Зеараленон та Т2/НТ2.

«‎Ми можемо спостерігати підвищений вміст бенз(а)пірену, РАН4 та діоксинів у кукурудзі, тому що кукурудза найбільше піддається сушінню, залежно від погодних умов під час збирання, та олійних культурах, таких як соя, ріпак, соняшник, тому що діоксини, бенз(а)пірен, РАН4 — це жиророзчинний продукт, тобто в основній своїй масі переходять з насіння в олію»‎, — відмітив радник президента УЗА.

Читайте також: «‎Кукурудза 2022: Сушити, залишити в полі чи спалити в теплогенераторі?»‎ 

Відмічається, що загалом у врожаї пшениці у 2022 році по всій Україні спостерігається значно вищий показник натури порівняно з минулим роком, але при цьому значне зниження показника протеїну і відповідно клейковини, за іншими показниками якість пшениці на рівні минулого сезону.

Основними проблемами для ячменю цього сезону, за словами експерта, як і в попередніх, залишається наявність карантинних об'єктів таких як Avena ludoviciana Durien — вівсюга людовика, а також Aegilops cylindrica — Егілопс циліндричний, які є забороненими карантинними об'єктами при експорті до Китаю. На відміну від пшениці, в цьому сезоні показники якості для ячменю майже не змінились від торішнього.

Щодо ріпаку, Вадим Турянчик відмітив, що новий сезон значно порадував виробників показниками олійності в ріпаку, які вищі за торішні на 2%. Також якість ріпаку супроводжується відсутністю проблем з еруковою кислотою та глюкозинолатами, високий вміст яких є показником технічного ріпаку.

Читайте також: «‎Кукурудза, пшениця, ячмінь, ріпак: що з якістю врожаю-2022?»‎ 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus