Експерт розповів, як ефективно контролювати злакові бур’яни та падалицю в посівах озимого ріпаку

Ефективність осіннього контролю сегетальної рослинності, зокрема злакових видів бур’янів та падалиці зернових, у посівах ріпака озимого прямо впливає на рівень його майбутньої врожайності. Адже від його якості та своєчасності залежить те, чи отримає культура достатню кількість важливих ресурсів для повноцінного росту та розвитку, вдалої перезимівлі та, як наслідок, можливість повноцінно реалізувати генетичний потенціал врожайності.

Про це розповідають спеціалісти UKRAVIT SCIENCE PARK.

За словами спеціалістів, плануючи гербіцидний захист посівів ріпака пізніх строків сівби, вони наряду із застосуванням ґрунтових гербіцидів рекомендують неодмінно подбати про післясходовий контроль забур’яненості. Злакові бур’яни, в тому числі падалиця зернових культур, можуть нашкодити ріпаку озимому у найрізноманітніший спосіб.

Щоб цього не сталося, керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець рекомендує віддати перевагу високоефективному післясходовому селективному гербіциду Квін Стар Макс (хізалофоп-п-етил, 125 г/л). 

«Діюча речовина препарату є інгібітором ферменту ацетил-КоА-карбоксилази. Цей ензим каталізує перший етап синтезу жирних кислот. В результаті блокування ферменту припиняється виробництво фосфоліпідів, які використовуються для будівництва нових мембран і є необхідними для клітинного росту, внаслідок чого бур’яни гинуть‎», — говорить експерт.‎ 

За словами експертів, Квін Стар Макс забезпечує ріпаку озимому безконкурнетний з боку однорічних і багаторічних бур’янів та падалиці зернових культур простір для оптимального росту і розвитку. 

Застосовується гербіцид у широкому діапазоні фаз росту культури. Однак для досягнення максимальної результативності фахівець рекомендує проводити обробку в період росту бур’янів та падалиці: однорічні види мають бути у фазі 2-4 листків, багаторічні — за висоти до 10-15 см. 

Важливо, що Квін Стар Макс не проявляє фітотоксичності до рослин ріпака та не має післядії на наступні культури в сівозміні.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus