БЕБ підозрює зернотрейдерів у неповерненні ними валютної виручки в Україну на суму у $1,8 млрд

Ймовірні втрати бюджету від діяльності агротрейдерів складають 4,8 млрд грн податків. Неповернення ними валютної виручки може скласти $1,8 млрд.

Про це Latifundist.com повідомили в Бюро економічної безпеки.

За їх даними, у результаті ухилення від сплати податків, порушення валютного законодавства окремими підприємствами, що здійснюють експорт аграрної продукції, до бюджету України не надходять значні суми податків та виводяться кошти за кордон через неповернення валютної виручки. 

«‎Встановлено, що протягом серпня-вересня 2022, з території України відправлено на експорт майже 12 млн т зернових культур та олії, орієнтовною вартістю — 137 млрд грн. З них близько 4 млн т агропродукції експортується підприємствами-оболонками, тобто тими, які фактично ведуть діяльність лише на папері»‎, — такого висновку дійшли аналітики БЕБ.

Зазначається, що у цих компаній відсутні основні засоби та трудові ресурси, придбання експортованого товару, їх службові особи не звітують або подають звітність не в повному обсязі, також вони перебувають в переліку ризикових платників ДПС тощо. 

Читайте також:«‎Що штовхає фермера на роботу з кешем? Роздуми по слідах колонки Володимира Нагорного»

Співробітники БЕБ виявили ймовірні втрати бюджету від несплати податків декількома підприємствами, що експортували агропродукцію сумнівного походження, в розмірі 4,8 млрд грн.

«Ці підприємства експортують аграрну продукцію без відповідного відображення у податковій звітності, що свідчить про проведення операцій з легалізації товарів невстановленого походження. Відповідно, експортована продукція ймовірно закуповується у населення за готівку та жодним чином не оприбутковується. Це може свідчити про те, що згадані підприємства можуть використовуватись для документального оформлення операцій з експорту тіньової продукції та неповернення валютної виручки на суму близько $1,8 млрд‎», — відмітили у БЕБ.‎ 

Аналітики БЕБ також встановили, що переважна частина компаній-нерезидентів, на адресу яких експортується зерно, мають ознаки ризиковості: є фігурантами кримінальних проваджень щодо повернення агропродукції та визнання відсутнім права власності, перебувають в статусі «ліквідації», пов’язані з громадянами України тощо.

 

«‎Одними із завдань БЕБ є аналіз ризиків та оцінка загроз економічній безпеці держави. Згадані дії трейдерів, що здійснюють експорт продукції невстановленого походження призводять до тінізації економіки та ненаповнення бюджету. Ці компанії фактично виводять капітал з України, що стримує розвиток економіки та заважає зміцненню національної валюти. Все це шкодить економічній безпеці України»‎, — зазначив заступник Директора БЕБ Олександр Кучеренко.

На підставі аналітичного дослідження фахівців Департаменту аналізу інформації та управління ризиками БЕБ, детективи Головного підрозділу детективів БЕБ розпочали досудове розслідування у кримінальному проваджені за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора.

Наразі Детективи БЕБ спільно із співробітниками ДМС та СБУ здійснюють огляд продукції, встановлюють законність її походження, перевіряють наявність документів для експортних операцій.

Нагадаємо, раніше трейдери повідомляли Latifundist.com про перевірки СБУ та БЕБ зернотрейдерів та термінали на предмет закупки зерна за готівку

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus