На фоні загрози зриву «зернової угоди» попит імпортерів на українську пшеницю знижується — аналітики

Індикативні ціни пропозиції на пшеницю з поставкою з глибоководних портів України на умовах FOB, за підсумками минулого тижня, знизилися. Передусім під тиском зменшення попиту імпортерів. 

Про це пише «АПК-Інформ».

Відмічається, що індикативні ціни пропозиції пшениці з протеїном 12,5%, 11,5% та фураж із поставкою в листопаді з чорноморських портів знизилися на 5-10 USD/т, до 305-325, 300-320 та 260-275 USD/т FOB відповідно.

За словами аналітиків, ринком лунають чутки про можливу зупинку роботи «зернового коридору» вже в листопаді. Не додають оптимізму й подальші заяви рф про те, що все залежатиме від ослаблення обмежень на експорт її сільгосппродукції та добрив, а через розслідування ООН щодо іранських дронів-камікадзе вона взагалі може розірвати «‎зернову угоду». 

«‎Тому, попри низку оголошених і проведених тендерів, українська продукція пропонувалася на них доволі рідко і ще рідше перемагала в торгах, хоча здебільшого була найдешевшою. Через побоювання завершення дії «зернової ініціативи» більшість імпортерів шукають заміну причорноморській продукції. Наприклад, азійські імпортери вже збільшили закупівлю австралійської пшениці»‎, — відмітила керівник відділу зернових та олійних ринків «АПК-Інформ» Анна Танська.

Експерт також розповіла, що поряд із незмінними чинниками тиску внутрішньої кон’юнктури розвитку цінової ситуації на зовнішньому ринку також сприяли зниження темпів експорту морем й активності укладення нових контрактів, а також уповільнення процедури огляду суден, які прямують «зерновим коридором», що збільшує час їхніх простоїв, зменшує кількість суднозаходів і, відповідно, позначилося на ставках фрахту.

Нагадаємо, експерт розповів про якість кукурудзи, пшениці, ячменю та ріпаку врожаю-2022.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus