Фахівці розповіли про найпоширеніші хвороби соняшнику нового врожаю

Цьогоріч аграрії фіксують дещо гіршу якість насіння соняшнику в порівнянні з торішніми показниками. 

Про це йдеться в матеріалі: «‎Жнива пізніх культур 2022: погодні примхи, якість соняшника та відкладання збору кукурудзи» на ‎Latifundist.com.

За словами кандидата сільськогосподарських наук, виробника насіннєвого матеріалу Віктора Філатова, найбільше від склеротиніозу та сірої гнилі постраждали північні та західні регіони. Особливо Рівненська область, де врожайність була 3,5 т/га, а зараз 1-1,5 т/га з великим вмістом склероції. Полтавщині та, зокрема, Харківщині, де він працює, пощастило більше і там соняшника, ураженого цими захворюваннями, значно менше.

«Це типовий розбір зразка насіння соняшнику, вирощеного в Рівненьский, Хмельницкий, Житомирський, Чернігівській областях. Не кращий він і по інших регіонах, де випало понад 150 мм за вересень. Окрім того, що до половини соняшнику впало і згнило в ньому подекуди до 10% склероцій», — пише фахівець. 

Головний агроном кластеру «Бровари» A.G.R. Group Іван Войко теж розповідає, що у Рівненській області він бачив поля, де 30% соняшника уражено склероцією. А от на своїх полях вдалося зупинити нашестя цих хвороб. 

«В цьому році по соняшнику працювали з гібридами Субаро та Pioneer P64LE25. Влітку в Київській області було мало сонячних днів. Сума активних температур була нижчою від минулорічної. Під час цвітіння соняшника почалися опади, спостерігалась висока відносна вологість. Хоча ми і не планували третій обробіток фунгіцидом, та, як виявилося, це було правильне капіталовкладення. В наших колег, які не провели такий обробіток, соняшник уражений сірою гниллю та кошиковою склероцією».

Майже всі опитані компанії відповіли, що якість соняшника в цьому році дещо гірша. В «Контінентал Фармерз груп» кислотне число по соняшнику є дещо вищим, якщо порівнювати з торішнім показником, але залишається в межах норми. Що стосується олійності, то цього сезону вона вища за базову й тримається на тому ж рівні, що і минулого року. Показник сягає 53–54%. В A.G.R. Group олійність на рівні 49-48% (в минулому році 50-51%). В «ТАС Агро» — на рівні 45-50%. 

Нагадаємо, названо лідера за врожайністю серед гібридів соняшнику Strube на LNZ Hub 5.0.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus