Експерт розповів про врожайність гібридів соняшнику Strube: результати випробувань

Ділянки з посівами гібридів соняшнику Strube
Ділянки з посівами гібридів соняшнику Strube
Джерело фото: LNZ Group

Цьогоріч на Рівненщині для отримання максимальної врожайності соняшнику не вистачало достатнього рівня активних температур. Однак у випробуваннях на LNZ Hub 5.0 лінійка гібридів соняшнику Strube показала себе цілком достойно.

Про це йдеться у матеріалі «Результати випробувань гібридів соняшнику Strube в умовах північного заходу» на SuperAgronom.com.

Менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group Сергій Уваров зауважив, що регіон характеризується достатнім вологозабезпеченням. 

«‎Цьогоріч у період вегетації соняшника випало 520 мм опадів. Це цілком достатньо для культури. Ще один показник — сума активних температур в період вегетації. Тут було складніше. Більшість досліджуваних гібридів соняшнику Strube — середньоранні. Вони потребують 2000 °С для реалізації потенціалу. Ми ж нарахували від сівби і до повної стиглості 1600 °С. Тобто соняшник не добрав 400 °», — розповів він.  

Цей фактор позначився на результаті, було отримано дещо нижчу врожайність, ніж очікувалось, але загалом усі гібриди показали себе досить добре в тих умовах, у яких проходила вегетація.

Так, найвища врожайність у 3,74 т/га (за базової вологості 7%) було отримано по гібриду САРЕЛІЯПо Орфео отримано другий результат за врожайністю — 3,51 т/га (урожайність тут і далі вказана за базової вологості 7%).

Читайте також: «‎Жнива пізніх культур 2022: погодні примхи, якість соняшника та відкладання збору кукурудзи»‎ 

Класичний гібрид  БАСКО ШТ більш ранній, при цьому має генетичний потенціал середньостиглого продукту, з раннім цвітінням, з гарною стійкістю до основних хвороб. На демо-полі Баско показав урожайність 3,26 т/га.

І останній класичний гібрид соняшнику, який було представлено на LNZ Hub 5.0 це КІМЕРА. Середньо-ранній гібрид з відмінною стійкістю до комплексу хвороб, пластичний до умов вирощування з відмінною силою росту на початкових етапах. Вміст олії 49-50%. На демо-полі гібрид соняшнику Кімера показав урожайність 2,95 т/га.

Сульфо-гібрид МЕРО ШТ середньо-ранній, з періодом вегетації 110-112 днів. Має високий вміст олії — 49-53%. За словами Сергія Уварова, серед Сульфо гібридів Меро найбільш толерантний до вищих рас вовчка і вирізняється високою стійкістю до хвороб. А найголовніше, що дає стабільно високий урожай. На демо-полі по ньому було отримано 3,03 т/га.

ФАУСТО ШТ теж створений для технології Сульфо. За групою стиглості — середньоранній, урожайність на демо-полі склала 2,98 т/га. Гібрид КОНКВЕСТ — новинка серед продуктів Євролайтнінг Плюс. На демо-полі Конквест показав урожайність 2,87 т/га.

Читайте також: «‎Результати випробувань гібридів соняшнику Strube в умовах північного заходу»

Зазначається, що випробування на LNZ Hub 5.0 засвідчили, що гібриди соняшнику від компанії Strube в ґрунтово-кліматичних умовах показали себе як придатні для вирощування у північно-західній частині України. І загалом мають високий потенціал урожайності. А захист від бренду DEFENDA допоміг їм максимально розкрити генетичний потенціал.

Нагадаємо, що за попередніми оцінками, українським аграріям вдасться зібрати 10,5 млн т насіння соняшнику, що на 30% менше середньорічного показника за останні 3 роки.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus