Хитка ситуація в роботі «‎зернового коридору» штовхає трейдерів до пошуку альтернативи

Незрозумілі перспективи експорту через «велику воду» змушують трейдерів шукати альтернативи. Хтось повертається до вже напрацьованих шляхів, хтось — шукає нові. 

Про це йдеться в матеріалі: «‎Зерновий коридор під прицілом. Чого чекати агроринку?» на ‎Latifundist.com.

У вересні компанія «М-Грейн» відвантажила по «коридору»  45 тис. т кукурудзи, а у жовтні ще 50 тис. т фуражної пшениці. 

«Компанія працює за принципом «очікуй кращого, готуйся до гіршого». Саме тому, незважаючи на ефективну роботу зернового коридору, ми очікували, що в будь-який момент його робота може припинитись», — говорить виконавчий директор транснаціональної торгової компанії «М-Грейн» Кирило Злочевський.

Читайте також: Чому я не вірю у продовження зернового коридору. Принаймні на нинішніх умовах

Він пригадує, як з перших днів вторгнення експортували зернові та олійні до сусідніх країн та держав Балтії. Пшеницю та кукурудзу поставляли залізницею, а ріпак — автомобільним транспортом. А з жовтня «М-Грейн» розпочав програму з реалізації пшениці в румунську Констанцу через Ізмаїл. Власне, до цих варіантів компанія повернеться у разі закриття «зернового коридору». 

«Знову баржами по Дунаю через Ізмаїл, на західний кордон автотранспортом ріпак, олію, шрот та соняшник, а залізницею кукурудзу та пшеницю», — каже Злочевський.

Керуючий партнер компанії «ОССОЙО» Марія Сітак розповідає, що після відкриття «зернового коридору» 80% експорту спрямували на порти Великої Одеси. За її словами, така модель була «навіть дуже наближено до звичного трейдингу, який був до широкомасштабного вторгнення росії».

Попри це, у компанії не припиняли відпрацьовувати можливості альтернативних шляхів експорту. Паралельно з портами експортували залізничним- і автотранспортом через західні кордони, продовжували працювати через Дунай.

Читайте також: «‎Сам привези і продай. Марія Сітак про трейдинговий бізнес ОССОЙО, пошук клієнтів в Європі та експорт агропродукції в умовах війни»‎ 

Чи варто чекати багатокілометрових черг на наземних переходах, як це було у перші місяці вторгнення? Злочевський вважає, що ні, адже перші дні великої війни були стихійними. Буде збільшення черг та періоду перетину кордону, однак колапсу не станеться, додає трейдер. 

Нагадаємо, нещодавно рф заявила, що тимчасово призупиняє свою участь у «‎зерновій угоді»‎. москва пояснила свій крок так званим терактом у Севастопольській бухті, оголосивши, що нібито метою атаки нібито стали кораблі Чорноморського флоту рф, які залучені до забезпечення безпеки «зернового коридору‎»‎.

Виконано за допомогоюDisqus